Ј. Jоксимовић: Комесар Вархеји одобрио Србији 94 милиона евра пренамене ИПА средстава

25. март 2020. | Београд

Ј. Jоксимовић: Комесар Вархеји одобрио Србији 94 милиона евра пренамене ИПА средстава

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да ће Европска комисија одoборити да се средства из ИПА за Србију и текућих пројеката, у износу од 94 милиона евра, преусмере за подршку здравственом систему у циљу превенције даљег ширења корона вируса.

У писму које је Јоксимовић добила од комесара за суседску политику ипреговоре о проширењу Оливера Вархејија наводи се да је комесар даоинструкцију својој служби да ослободи оквирно око 94 милиона евра, узсагласност Владе Србије, текућих пројеката, као и пројеката из ИПА средставакоји до сада нису реализовани.

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, то по ставкамазначи 15 милиона евра за хитне потребе из текућих програма и уговора са УНДП и УНОПС-ом.

Такође, како се наводи, сагледана је и могућност за коришћење додатнихготово 21 милион евра из програма за подршку европским интеграцијама.

Комесар је у свом писму указао и на могућност додатне подршке усагласности са Владом Србије тако што би се средства опредељена зареализацију пројеката чије спровођење још увек није отпочело, преусмерилаза потребе подршке здравственом систему и превазилажењу социоекономскихпоследица у износу од 57,6 милиона евра.

„Хвала комесару на ефикасној и брзој реакцији Европске комисије која јеразумела наше поруке упућене у правцу обезбеђења хитне подршкепреусмеравањем дела средстава са текућих програма и уговора у оквирномизносу од око 94 милиона евра и коришћењем неутрошених средстава којамогу бити употребљена за подршку здравственом систему у циљу превенциједаљег ширења корона вируса“, каже Јоксимовић.

Како је рекла, у личном је контакту са комесаром и са њим ће наставитиразговоре и предложити како да на најбољи начин искористимо расположивересурсе одговарајући на кључне, егзистенцијалне потребе наших грађана ипривреде.

Јоксимовић је, како се подсећа у саопштењу, упутила 16. мартазванично писмо комесару Оливеру Вархејију са молбом да ЕУ омогући пренамену неутрошених средстава из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) у циљу предузимања мера за превенцију и сузбијање последица епидемије корона вируса у Србији.

У одговору који је данас стигао, комесар Вархеји је упознао Јоксимовић саактивностима које предузимају Европска комисија и Делегација ЕУ у Србији сациљем да обезбеде благовремену и свеобухватну подршку напорима које Влада Србије предузима у настојању да заустави ширење корона вируса.Комесар је информисао Јоксимовић да је Европска комисија у контакту самеђународним финансијским институцијама како би удруживањем расположивих ресурса одговорили на потребе приватног сектора који трпи изузетне последице услед пандемије COVID-19.

Извор: Танјуг