Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Радимо са свим партнерима, помоћ стиже из ЕУ, НР Кине, Краљевине Норвешке

21. март 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Радимо са свим партнерима, помоћ стиже из ЕУ, НР Кине, Краљевине Норвешке

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи Јадранка Јоксимовић и Министарство за европске интеграције континуирано раде са свим партнерима - Европском унијом, Краљевином Норвешком, НР Кином и другим партнерима у циљу проналажења како финансијских средстава за набавку медицинске опреме, тако и за набавку саме медицинске опреме, али и на обезбеђивању техничке и експертске помоћи као подршке здравственом систему Србије у борби против пандемије корона вируса и спречавања последица по друштво и грађане Србије.

Министар Јоксимовић је рекла да није тренутак нити начин да се као на тасу мери ко је пружио више или мање помоћи, јер смо сви у „истом сосу“, те да су сви наши партнери понудили помоћ у односу на степен угрожености њихових грађана и могућности које имају у борби против пандемије корона вируса.

Јоксимовић је нагласила да је јуче са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем потписала споразум којим се обезбеђује 7,5 милиона евра подршке ЕУ намењених јачању капацитета и подршци активностима Републике Србије у борби против пандемије корона вируса. Из овог програма подршке 2 милиона евра биће хитно издвојено за трошкове транспорта медицинске опреме из Кине и Индије.

„Поред тога, обезбеђена су средства из појединих текућих програма које финансира ЕУ у износу од око 6 милиона евра које ћу почетком недеље потписати са амбасадором Фабрицијем и која ће одмах постати доступна. Са оперативним тимом кризног економског штаба који води председник Вучић, сачинили смо хитну листу потреба медицинске опреме коју смо доставили нашим европским партнерима.

Такође, са Краљевином Норвешком, као важним дугогодишњим развојним партнером, обезбедили смо помоћ у износу од 5 милиона евра којом ћемо набавити преко потребну опрему и медицински материјал, а коју ћемо у сарадњи са УНОПС-ом настојати да убрзано доставимо.

Иако је сада у фокусу здравље људи што је најважније, ми активно радимо на анализи могућности коришћења подршке за економске последице пандемије из Фонда за солидарност Европске уније, с обзиром да је Европска комисија 13. марта 2020. године одобрила адаптацију за коришћење овог фонда. Предложеним изменама предвиђа се пружање помоћи државама и регионима погођеним заразним болестима у циљу што бржег поновног успостављања нормалних услова живота. Подсећам да је Република Србија након поплава 2014. године већ путем Фонда солидарности добила помоћ ЕУ од око 60 милиона евра за отклањање економских последица и обнову кључне инфраструктуре“.

Министар Јоксимовић је нагласила да је данас као координатор укупне развојне помоћи, и у складу са Споразумом о привредно техничкој сарадњи са НР Кином, потписала ноту којом се успоставља правни основ за транспорт медицинске опреме и долазак тима медицинских стручњака из Народне Републике Кине, а који ће према дефинисаним потребама Владе Републике Србије бити ангажовани на контроли и превенцији епидемије.

„Сви смо на истом задатку и сви заједно смо у борби против пандемије. Неке од највећих земаља ЕУ су највише погођене, а Кина је као прва погођена корона вирусом успела да спречи даље ширење и сада пружа помоћ како Србији, тако и ЕУ, као што је у јануару месецу ЕУ помагала Кини са преко 60 тона опреме.

Сада нам треба солидарност са свима и Влада Републике Србије и сва ресорна министарства раде све да са свим партнерима обезбедимо што више помоћи“, закључује Јоксимовић.

Извор: Танјуг