Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: ЕУ партнер Србији у борби против корона вируса, кључно заједништво

20. март 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ партнер Србији у борби против корона вируса, кључно заједништво

Европска унија је партнер Србији у борби против пандемије коронавируса у тренутку када се највеће земље ЕУ суочавају са истим изазовима, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наглашавајући значај солидарности и заједничке борбе свих европских народа како би, са што мање последица, превазишли кризу са којом се суочава цео свет.


Јоксимовић је на прес конференцији, а после потписивања споразума о додели 7,5 милиона евра бесповратне помоћи Србији од стране ЕУ, казала да је Унија формирала залихе медицинске опреме у вредности од 50 милиона евра за земље које се суочавају са пандемијом корона вируса, а које ће, истакла је, бити доступне и Србији.
„На срећу, радили смо одговорно и Србија је 2014. године постала пуноправна чланица Механизма за цивилну заштиту ЕУ, тако да је ова помоћ доступна како чланицама ЕУ, тако и нашој земљи“, казала је Јоксимовић.

Напоменула је да је сада у фокусу здравље људи, али да ће, када прође пандемија, кључна тема бити економски опоравак земаља и изразила уверење да ће Србија, као што је био случај после поплава 2014. године и у време мигрантске кризе, највише помоћи добити од ЕУ.

У складу са тим, како каже, ЕУ је донела одлуку да Фонд солидарности, чија је средства у износу од 60 милиона евра 2014. године само Србија користила за санацију економских последица поплава, сада буде доступан свим земљама, уз напомену да морају да на време евидентирају све трошкове произашле из борбе против пандемије корона вируса.

„Ми сада радимо на пописивању свих трошкова да бисмо, када средства буду доступна, промптно реаговали“, казала је Јоксимовић.


Захвалила је амбасадору ЕУ у Србији Сему Фабрицију и европским партнерима на помоћи Србији и додала да ћемо наставити сарадњу са ЕУ и да заједнички тражимо могућности како би одговорили на кризу.


„Очекујем да ћемо као земља која је близак партнер ЕУ и приступајућа земља успети да отворимо додатне европске фондове“, навела је министар.


Истакла је да је свака помоћ у овом тренутку значајна и изразила захвалност Норвешкој на донацији од пет милиона евра намењеној активностима Србије у борби против корона вируса.

„Ми смо као Министарство радили са норвешком амбасадом како да пренаменимо средства која су определили за одређене пројекте и успели смо у томе“, казала је Јоксимовић.

Апеловала је на грађане да буду одговорни, дисциплиновани и да уважавају савете и препоруке струке и захвалила је лекарима, медицинском особљу, као и припадницима полиције и војске, учитељима и наставницима, запосленима у комуналним службама и свима који, како је рекла, у тешким околностима максимално професионално и одговорно обављају свој посао.

„Они стварају самопоуздање код наших грађана да можемо да рачунамо на највиши ниво професионализма и посвећености свих који су у систему“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг