Помоћ ЕУ од 7,5 милиона евра Србији за борбу против корона вируса

20. март 2020. | Београд

Помоћ ЕУ од 7,5 милиона евра Србији за борбу против корона вируса

Европска унија упутила је данас помоћ од 7,5 милиона евра Србији за јачање капацитета и подршку активностима у борби против пандемије корона вируса. Споразум којим се обезбеђује помоћ ЕУ у Влади Србије потписали су министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и стална представница УНДП-а у Србији Франсин Пикап.

Јоксимовић је казала да је потписан споразум од првих 7,5 милиона евра бесповратне помоћи, која ће, уз максимално убрзане процедуре, бити намењена за набавку медицинске опреме.

„Од овог износа, два милиона евра ће одмах бити утрошено на трошкове авио превоза медицинског материјала из Кине и Индије. Сви радимо заједно зато што су изазови исти и зато нема места за оптужбе и критике једних других. Морамо заједно да радимо јер само тако можемо да се изборимо са глобалном пандемијом“, рекла је Јоксимовић.

Оценила је да је од почетка пандемије, која је изазов за цели свет, Влада Србије, свако у свом ресору, предузела све како би обезбедила што више финансијске подршке за набавку медицинске опреме, лекова, респиратора,маски.

Јоксимовић је казала да је Србија показала висок степен одговорности, али да је важно да сарађује са другима и тражи помоћ и од других у овој ситуацији.

„Сви смо у истом сосу сада и зато је можда постојао осећај и перцепција код наших грађана да помоћ Србији није стигла истовремено са свих страна. Од првог дана кризе била сам у сталном контакту са амбасадором Фабрицијем, као и са европским комесаром Верхејијем и другим европским представницима, тражећи начин како да ЕУ помогне, чије су највеће земље погођене корона вирусом - Италија, Француска, Немачка, Шпанија, Аустрија“.

„У том смислу наши грађани су осетили да нисмо одмах били ти са којима се разговарало о помоћи, али то не значи да нас је било ко заборавио, једноставно су се суочавали са огромним проблемима. С друге стране, наша држава је јурила на све стране, како би набавила сваку врсту помоћи“, казала је Јоксимовић.

Нагласила је да се следеће седмице очекује потписивање уговора о додатних шест милиона за набавку потребне опреме.

Јоксимовић је казала да је Министарство у координацији са Кризним штабом, који води председник Србије, сачинило хитну и приоритетну листу потреба која ће бити послата партнерима у ЕУ да би се новац, који ће бити опредељен, искористио на најефикаснији начин.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да ЕУ на годишњем нивоу Србији донира скоро 200 милиона евра и да се тај новац усмерава у различите области процеса приступања, али да је, с обзиром на новонасталу ситуацију, са Владом Србије договорено да се део тих средстава усмери на мере борбе против ширења корона вируса.

„Потписивање данашњег споразума је први пример преусмеравања средстава и уз помоћ УНДП-а ми ћемо помоћи Србији у реализацији најхитнијих мера“, рекао је Фабрици.

Фабрици је рекао да ЕУ предузима мере да ограничи ширење корона вируса, да појачава производњу медицинске опреме, брже ради на производњи вакцине против вируса, као и да предузима мере како би привреда издржала последице од новонастале ситуације.

Нагласио је да корона вирус све земље ставља у тешку ситуацију и да „тестира“ не само здравствене системе, већ и економије земаља.

Како је рекао, вирус не зна за границе и зато је битно да све земље буду одговорне и солидарне и да заједнички победимо тренутну кризу.

„Драго ми је што сам могао да солидарност у овом тренутку прво покажем према Србији, а захвалан сам и што је Србија исто то показала према ЕУ и према мојој домовини (Италији)“, рекао је Фабрици.

Извор: Танјуг