Наставак успешне сарадње са Фондацијом Ханс Зајдел

12. март 2020. | Београд

Наставак успешне сарадње са Фондацијом Ханс Зајдел

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са регионалним директором Фондације Ханс Зајдел (HSS) за Југоисточну Европу Клаусом Физингером. Саговорници су разговарали о процесу европских интеграција, реформама које Србија спроводи на европском путу, питању актуелне мигрантске кризе, ситуацији у региону, као и о даљој сарадњи Министарства за европске интеграције и Ханс Зајдел Фондације.

Јоксимовић је истакла да је чланство Србије у Европској унији спољно-политички приоритет и да смо посвећени спровођењу свеобухватних реформи, пре свега, у области владавине права и економији. Она је додала да су позитивни резултати у овим областима потврђени кроз улагања великог броја страних инвеститора који су препознали Србију као стабилног и поузданог партнера, и посебно истакла значај Немачке, као највећег појединачног донатора, која је, у претходне скоро две деценије, донирала нашој земљи око 1,8 милијарди евра за развојне пројекте.

Србија има дугогодишњу успешну сарадњу са бројним међународним организацијама и фондацијама,  где  значајно место заузима и немачка фондација Ханс Зајдел, нагласила је Јоксимовић.
Говорећи о успешности на плану реализације заједничких обука и семинара, као и многобројних конференција и округлих столова на којима су разматрана питања актуелних односа Србије и Немачке, јачања политичке и економске сарадње двеју земаља,  као и напредак на плану европских интеграција Србије, она је истакла да оваква врста сарадње и подршке коју Немачка пружа Србији доприноси даљем јачању људских ресурса и институционалних капацитета Србије.

Физингер је изразио задовољство што има прилику за остваривањем ближе сарадње са регионом, будући да су у његовој надлежности представништва Ханс Зајдела у Београду, Загребу, Софији и Тирани. У том смислу, Физингер је посебно нагласио значај досадашње сарадње са Србијом и изразио наду да ће се та сарадња продубити са новопостављеним тимом Канцеларије Фондације Ханс Зајдел у Београду, те да ћемо заједнички додатно профилисати нове програме који ће још боље осликавати наше позиције и очекивања.

Извор: Танјуг