Наставак развојне сарадње Владе Србије и тима УН

10. март 2020. | Београд

Наставак развојне сарадње Владе Србије и тима УН

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и сталнa координаторкa УН у Србији Франсоаз Жакоб састале су се данас како би наставиле и конкретизовале разговоре започете почетком године о модалитетима сарадње у периоду 2021-2025. и будућој подршци тима Уједињених нација  у Републици Србији.

Јоксимовић је указала на значај експертизе и искуства коју поседују УН агенције у бројним областима, а посебно у областима људских права, здравства, питања најширег социјалног укључивања, родне равноправности, миграција итд.    

 Указујући да је у процесу припреме документа „Партнерство за развој: приоритети за међународну помоћ за период до 2025. године“ нарочита пажња посвећена областима које су део спровођења циљева одрживог развоја и Агенде УН 2030, истакла је да на овај начин Влада Србије шаље јасну поруку у којим областима посебно препознаје значај сарадње са међународним партнерима, укључујући и УН агенције, чиме се стварају претпоставке за веће ефекте и утицај њихове помоћи.

Жакоб је изразила задовољство због отвореног и проактивног приступа који су институције Републике Србије предузеле са циљем идентификације кључних развојних приоритета у наредном периоду. Она је додала да ће у наредном периоду тим УН у Србији са националним институцијама активно радити на припреми усаглашеног Оквира сарадње, а који ће дефинисати конкретне области сарадње са институцијама Републике Србије у контексту спровођења реформи које су од значаја како за процес европских интеграција, тако и за остваривање политике одрживог развоја Републике Србије. У том смислу, Жакоб се захвалила на подршци коју Министарство за европске интеграције пружа УН тиму у Србији у спровођењу њихових активности, и истакла важност проактивног учешћа и осталих министарстава и других институција у процесу припреме новог Оквира сарадње.

Извор: Танјуг