Ј. Јоксимовић: Нова методологија не би смела да умањи напредак Србије у европским интеграцијама

02. март 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Нова методологија не би смела да умањи напредак Србије у европским интеграцијама

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са мађарским министром спољних послова и спољне трговине Петером Сијартом између осталог и о новој методологији проширења ЕУ и нагласила да она не би смела да умањи досадашњи напредак Србије у односу на отворена поглавља.

„Објаснила сам Сијарту како видимо нека отворена питања везана за нову методологију, да очекујемо да видимо шта подразумева економски план за Западни Балкан који ће у мају бити представљен на Самиту Западни Балкан - ЕУ у Загребу, да ћемо донети најбољу одлуку водећи рачуна о томе да ако би прихватили нову методологију то не би смело да умањи досадашњи напредак Србије у односу на поглавља која смо отворили“, рекла је Јоксимовић новинарима.

Министар је навела да су то питања о којима разговара са европским партнерима, како би се видело каква би нова методологија била примењена ако би се одлучили за њу.

Додала је да је на ту тему разговарала и у Берлину, недавно са шпанским државним секретаром који је био у Београду, Прагу и да у том циљу путује данас у Париз.

Јоксимовић је навела да јој је и из тог разлога био драгоцен разговор са Сијартом.

„Желимо да саслушамо све ставове, да и ми поставимо питање, да донесемо најбољу одлуку", рекла је министар након састанка са Сијартом који је оценио да је Србија спремна да отвори пет поглавља и који је тим поводом позвао Хрватску да током председавања учини све да се та поглавља отворе.

Министар је додала да је, што се тиче европских интеграција,  искрено захвална Мађарској и Сијарту што на гласан и јасан начин говоре о европској будућности Србије.

„Хвала Сијарту што је поново дошао у Србију и што сваки пут на искрен и храбар начин брани политику проширења и пут Србије ка ЕУ“, казала је она.

Министар је рекла да је Сијарто, што се тиче мигрантске кризе и потенцијално нових проблема на западнобалканској рути, разговарао детаљније са министром полиције.

„Србија ради свој посао, нисмо земља првог уласка ни крајња дестинација, већ транзитна и до сада смо показали да смо на одговоран начин бранили интересе земље и пропагирали хуманитарни приступ према мигрантима“, рекла је министар.

Јоксимовић је нагласила да Србија ради интензивно на томе да буде спремна и додала да је зато важно да су Сијарто и Стефановић разговарали на време о свим аспектима проблема.

Министар је подсетила да Србија и Мађарска имају најбоље билатералне односе и да та сарадња, која је и регионална, може да буде пример свима у Југоисточној Европи, јер су сва отворена питања правовремено решавана.

„Србија и Мађарска су успеле да односе уреде на начин који може да буде пример свима у остатку региона и Југоисточне Европе, правовремено смо дискутовали на највишем нивоу о свим отвореним питањима. Мађарска никада није злоупотребљавала процес европских интеграција Србије да би нека своја отворена питања, или очекивања и захтеве испоставила пред Србију“, рекла је она и додала да се нису сви понашали на такав начин, што доказује да је Мађарска искрени пријатељ политике проширења и европске будућности Србије.

Подсетила је и да Мађарска и Србија имају одличне резултате у привредној сарадњи, да обе земље бележе најбоље резултате на пољу привредног раста у Југоисточној Европи, показују компетитивност привреде, отвореност за нове директне стране  инвестиције, подизање извозне оријентације.

„Мислим да је то оно што су премијер Орбан и председник Вучић препознали да је извор потенцијалног новог раста и за саму Европу и Европску унију управо у овом делу Југоисточне Европе“, рекла је Јоксимовић.

Сијарто је навео да се сасвим јасно може рачунати на велики прилив миграната у наредној недељи, неколико стотина хиљада.

„Мађарска ће бранити своје границе и ниједног илегалног мигранта нећемо пустити у земљу, и надам се сарадњи да одбранимо наше земље“, рекао је Сијарто.

Захвалио је Србији што је урадила свој део око турског тока и да ће 2021. године велика количина гаса кренути ка Мађарској преко Србије, која је, како је рекао, најзначајнији партнер  Мађарске у Европи.

Извор: Танјуг