Ј. Јоксимовић и Лутероти: Аустрија активно подржава регионалну сарадњу на Западном Балкану

28. фебруар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Лутероти: Аустрија активно подржава регионалну сарадњу на Западном Балкану

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са амбасадором Аустрије Николаусом Лутеротијем о наставку европских интеграција Србије и сарадњи две државе у нашем процесу приступања, билатералним односима, ситуацији у региону и осталим темама.

Амбасадор Николаус Лутероти уручио је министру Јадранки Јоксимовић позивно писмо чији су потписници министри спољних послова Александар Шалемберг и за ЕУ Каролин Едштадлер, којим је позивају на Западно-балкански самит у Бечу, током марта ове године. На њему ће се разговарати о европској будућности региона, али и будућности ЕУ, што ће бити добра прилика да се размене мишљења о темама од заједничког интереса – посебно у односу на политику проширења, а у светлу нове предложене, ревидиране, методологије процеса. Такође, разговараће се и о предстојећем Самиту ЕУ- ЗБ у Загребу и начинима унапређења регионалне сарадње. Лутероти је истакао да ће Беч активно, као и од сада, наставити да подржава европске интеграције Србије.

Министар се захвалила на позиву и оценила значајним овако висок ниво конференције на којој ће учествовати премијери и ресорни министри.       

Јоксимовић је навела да је за Србију најзначајније да чује како би се нова методологија – уколико би је Србија прихватила, применила на наш модел преговора, да не би дошло до умањења до сада постигнутих резултата.

Србија очекује да, као додатни стуб методологије, види и Напредни економски план који ће бити представљен пре, или током Самита ЕУ - ЗБ у Загребу, а који би требало да дефинише финансијске подстицаје за регион. Такође је нагласила да је Србија једина држава која је, у оквиру Поглавља 23, имала обавезу да сачини посебан Акциони план за националне мањине, што свакако може да буде модел за друге који преговарају.     
Министар је, такође, акцентовала неопходност постојања јасне перспективе кредибилне политике проширења и европске будућности ЗБ.

Јадранка Јоксимовић је напоменула и да би кредибилна политика проширења ЕУ требало да омогући већа средства за развој програма ИПА 3 за перспективу 2021 – 2027, као и за WBIF – финансијски оквир за Западни Балкан, али и да се створи простор за додатне инвестиције у пoгледу приоритета одрживог развоја и Зеленог договора за регион.  

Јадранка Јоксимовић истакла је значај Аустријске развојне агенције (АДА) приликом спровођења бесповратних средстава ЕУ у укупном износу од 19.5 милиона евра за реализацију пројеката из сегмента социјалноекономског развоја Подунавске регије. Највећи потпројекат, укупне вредности од 9 милиона евра обезбеђених из два национална ИПА програма, јесте обнова тврђаве Голубац - свечано отворене марта прошле године. Прецизирала је и да је Аустрија, у оквиру социјално економског развоја Подунавске регије обезбедила 1 милион евра бесповратних средстава локалним самоуправама, регионалним развојним агенцијама, туризму и невладиним организацијама за пројекте усмерене на развој Дунавске регије у Србији.

Аустрија је, такође, подсетила је министар, држава која је кроз реализацију твининг пројеката пружила значајну подршку државној администрацији Србије у примени и спровођењу законодавства ЕУ, а у областима правде и унутрашњих послова, пољопривреде и животне средине.

Саговорници су оценили да су билатерални односи две државе на високом нивоу, што потврђује податак да је Аустрија један од водећих инвеститора у српску привреду. Сагласили су се и да постоји обострано расположење за интензивирање свеукупне сарадње.


Извор: Танјуг