Ј. Јоксимовић: Србија препозната као земља прворазредних капацитета за реформе и интеграције

04. фебруар 2020. | Брисел

Ј. Јоксимовић: Србија препозната као земља прворазредних капацитета за реформе и интеграције

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић у Бриселу је изјавила да се опредељење Србије за наставак ЕУ пута не доводи у питање, али и да ЕУ мора коначно једим гласом да проговори о политици проширења.   

Јадранка Јоксимовић је након састанка са известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком оценила да је Србија препозната као важан партнер и приступна земља, али и будућа чланица ЕУ која ће моћи да допринесе бољитку Уније.

Она је најавила да ће Билчик као известилац Европског парламента за Србију  припремати предлог резолуције у наредним месецима, а која ће до краја године бити усвојена у Европском парламенту. 

„Важно је да са господином Билчиком редовно размењујемо све оно што Србија у реформском процесу ради, а посебно у области владавине права, економије и других важних питања за Србију и наш процес европских интеграција“, оценила је Јоксимовић.

Министар Јоксимовић каже да је са Билчиком разговарала о предстојећем самиту ЕУ - Западни Балкан који ће се у мају одржати у Загребу, као и о Конференцији о будућности Европе која је планирана да се спроведе у наредне две године.

„Важно је да и ставови земаља у приступном процесу и земаља кандидата буду део шире дебате. Србија је ту показала пуно иницијатива. Стално разговарамо и износимо у Београду, Бриселу и другим главним градовима наша очекивања и ставове. Мислим да је Србија препозната као озбиљна земља са прворазредним капацитетима и за реформе и за интеграције“, каже Јоксимовић.

Она указује на чињеницу да ће дешавања ЕУ изнедрити једну нову политику проширења која може да буде и „динамичнија, али и успоравајућа“.

Јоксимовић оцењује да то зависи од тога како ће се државе чланице усагласити у ком правцу иде ЕУ и Европа.

Министар подсећа да се ове године обележава 30 година од Париске повеље за нову Европу која је предвидела да „нема уједињене и слободне Европе уколико није од Арктика до Медитерана“.

„На нама је да радимо свој део посла. Ми то избегавати нећемо, пре свега због добробити наших грађана. Са друге стране, важно је да ЕУ једним гласом коначно говори о политици проширења“, поручила је министар Јоксимовић.

Она је додала да Србија разуме да има различитих интереса и визија, али да је важно да се разуме у ком правцу се иде, да се чује „један глас ЕУ“ и да се у односу на то креира динамика и мапа пута које ће Србија спроводити у реформском процесу.

„Поновила сам да је неупитно опредељење Србије за наставак европског пута. Реформе видљиве на сваком кораку, како у животу наших грађана, тако и у ономе што можемо да меримо као напредак у кључним областима економије и владавине права“, каже Јоксимовић.

Министар напомиње да постоје очекивања да Србија може и брже и боље.

„И може, али би било нефер рећи да Србија каска и губи дах у реформама. Србија нити каска, нити губи дах. Идемо солидним темпом, а волела бих да и динамика отварања преговарачких поглавља буде бржа и да иде у корак са оним што ми радимо“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг