Ј. Јоксимовић и Жакоб о наставку развојне сарадње Србије и УН агенција

21. јaнуар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић и Жакоб о наставку развојне сарадње Србије и УН агенција

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и сталнa координаторкa УН у Србији Франсоаз Жакоб састале су се са представницима Тима Уједињених нација у Србији, који се састоји од 19 УН развојних агенција, програма и фондова које делују у Србији. Разговарали су о моделима будуће сарадње – конкретно у контексту планирања нове програмске фазе за период 2021-2025.

Нови програмски Оквир сарадње ће бити формулисан у наредних пар месеци кроз низ консултација са релевантним партнерима, а у складу са упутствима о развојној сарадњи које налаже текућа Реформа развојног система УН. Потписивање овог документа се очекује средином године.

На првом састанку дефинисани су приоритети сарадње и размењена мишљења о националним приоритетима, ефикасној сарадњи и координацији између Тима УН у Србији и Владе Републике Србије у предстојећој програмској фази.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је сарадња са УН од великог значаја за бржу и успешнију реализацију реформи у Србији, узимајући у обзир богато глобално искуство УН на пољу локалног развоја, родне равноправности, заштите животне средине, смањења ризика од природних катастрофа и других пројеката који утичу на социоекономски развој једне земље. Навела је да се сарадња са УН може проширити и на помоћ у припреми наше администрације за будуће управљање структурним и кохезионим фондовима ЕУ, по приступању у пуноправно чланство ЕУ. Јоксимовић је истакла да је приликом израде документа „Приоритети за међународну помоћ за период до 2025“, који ће Влада Србије усвојити у првом кварталу 2020. године, Министарство за европске интеграције узело у обзир Агенду 2030 и Циљеве одрживог развоја и дефинисало мере за њихово достизање.

Стални координатор УН у Србији Франсоаз Жакоб истакла је да Оквир сарадње са Владом Републике Србије за период 2021-2025 припада првој генерацији развојних стратешких планова УН након ступања на снагу УН Реформе развојног система 2019.
„Задовољни смо што имамо конструктиван и отворен дијалог и активно учешће Владе Републике Србије у овом процесу од самог почетка. Тим УН ће радити на унапређењу развојних процеса који у Србији утичу позитивно на напредак европских интеграција и спровођење Агенде 2030“, додала је Жакоб.

Пројекти будуће сарадње подразумевају активности усмерене на реализацију развојних пројеката значајних за промовисање и унапређење одрживог и социоекономског развоја РС, што је уско повезано са напретком у процесу приступања Србије ЕУ.
На састанку је посебно разматран будући оквир такозваног Зеленог договора ЕУ и Зеленог договора за Западни Балкан, као и могућност сарадње на изради локалних стратегија и Акционих планова за захтевне области које ће у наредном периоду бити у фокусу.

Процес формулисања новог Оквира сарадње започео је крајем прошле године проценом резултата Оквирног партнерства за развој од 2016. до 2020. и припремом заједничке анализе развојних приоритета у Србији.

Извор: Танјуг