Ј. Јоксимовић: Хрватско председавање ЕУ да настави Кредибилну стратегију проширења

03. јaнуар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Хрватско председавање ЕУ да настави Кредибилну стратегију проширења

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поздравила је данас почетак председавања Хрватске Саветом ЕУ и поручила да очекује да та земља, као држава чланица из региона, допринесе квалитативном унапређењу процеса проширења, кроз искрено залагање вредновања појединачних резултата држава кандидата и потенцијалних кандидата.

„Хрватска, као најмлађа чланица ЕУ, има додатну одговорност да активно делотворно подржи спровођење Стратегије кредибилног проширења ЕУ из 2018, а у којој је Србија препозната као једна од предводница тог процеса у региону. Очекујем да се то уобличи и у оквиру новог вишегодишњег финансијског оквира ЕУ, односно усвајања новог буџета ЕУ, а о чему ће започети расправа током хрватског председавања“, навела је Јоксимовић за Танјуг поводом почетка хрватског председавања Саветом ЕУ 1. јануара.

Говорећи о темпу отварања поглавља, Јоксимовић каже да и даље није усаглашен са темпом којим Србија доставља преговарачка документа и спроводи реформе.

Подсећа да је Србија до краја финског председавања званично поднела четири преговарачке позиције, поглавље 2 - слобода кретања радника, поглавље 3 - право пословног настањивања и слобода пружања услуга, поглавље 14 - транспорт и поглавље 21 - трансевропске мреже.

Ускоро ће, каже, бити послата и преговарачка позиција за поглавље 27 - животна средина и климатске промене, која се са наведеним економским поглављима, поклапа са перспективама из експозеа председника Европске комисије, Урсуле Ван дер Лајен.

То значи да ће, током хрватског председавања Саветом ЕУ, Србија имати пет потпуно технички спремних преговарачких поглавља, од којих су нека из домена европског „Зеленог договора“, наглашава министар.

„Ово посебно напомињем, јер мислим да постоји успоравање динамике отварања поглавља, иако Србија не успорава свој процес реформи, већ напротив, спроводи све реформе доследно и у складу са европским политикама“, наводи Јоксимовић.

Јоксимовић каже да разумемо да је Европска унија у претходним месецима усмерила пажњу ка унутрашњим изазовима, али додаје да Србија као држава кандидат за чланство, која је препозната као предводница тог процеса, очекује већу посвећеност Европске комисије процесу проширења.

Несумњиво је да ће се успех хрватског председавања, поред прокламованих приоритета, мерити и односом према региону, каже Јоксимовић и додаје да, наравно, све државе чланице заједнички доносе одлуке у погледу отварања нових преговарачких поглавља са државама кандидатима, као и о отварању приступних преговора за потенцијалне кандидате.

„Отуда ће важан догађај бити Самит ЕУ и регион Западног Балкана у мају ове године, као прилика да се на највишем нивоу разговара о реалностима и изазовима, али и шансама и могућностима проширења“, наводи Јоксимовић.

Додаје да је такав формат састанка од изузетне важности за грађане јер им се шаље недвосмислена порука да ЕУ и даље рачуна на наш регион.

„У том погледу, Србија од самог почетка преговора, спроводи процес приступања на основу најбољих европских стандарда, у доброј вери и у интересу својих грађана", каже Јоксимовић.

Истиче да је Србија одговорно посвећена реформама и да ће наставити да их испуњава на одговоран начин, као што је чинила и до сада. Министар истиче да Европска унија остаје кључни партнер и да се Србија нада да ће такав однос наставити да се оснажује и развија и током шестомесечног хрватског председавања Саветом ЕУ.

На питање Танјуга да прокоментарише приче о билатералним питањима, Јадранка Јоксимовић је истакла да очекује да се Хрватска постави одговорно и објективно и да нема места никаквим најавама уношења билатералних питања у наставак преговора.

Извор: Танјуг