Ј. Јоксимовић и Вархеји: Верујемо да Србија може да буде прва спремна за чланство

10. децембар 2019. | Брисел

Ј. Јоксимовић и Вархеји: Верујемо да Србија може да буде прва спремна за чланство

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић након састанка са новим комесаром за проширење Оливером Вархејијем каже да Србија до краја петогодишњег мандата Вархејија може бити спремна за чланство у ЕУ.
„Не потцењујући никога другог и желећи да цео регион напредује, сматрам да је Србија та која може да до краја мандата комесара Вархејија буде земља која је спремна за чланство“, каже Јоксимовић.

Министар Јоксимовић се у седишту Европске комисије у Бриселу први пут састала са новоименованим комесаром за проширење. Теме разговора биле су наставак политике проширења ЕУ, кредибилност будућности проширења и очекивања Србије на том путу.

„Комесар Вархеји добро познаје европску политику, регион и има уравнотежен, балансиран и разуман однос према политици проширења и приступања. Он снажно подржава политику проширења и Србију као земљу која приступа Унији“, оценила је Јоксимовић.

Министар Јоксимовић је навела да је комесар Вархеји током разговора поновио своје очекивање да ће до краја његовог мандата „бар једна земља са Западног Балкана бити потпуно спремна за чланство“ и оценила да је „без сумње мислио на Србију“. Јоксимовић напомиње да је чланство у ЕУ првенствено „политичка одлука“ коју доносе све земље чланице, а да је пред Србијом важан посао наставка реформи и задржавања европског курса.

„Чини ми се да ће ова Европска комисија са порукама које је председница Урсула фон дер Лајен већ послала, на један можда не лакши, али дубљи и озбиљнији начин, сагледавати политику проширења. Мислим да је то шанса Србије“, каже Јоксимовић.

Министар за евроинтеграције напомиње да је Србија озбиљна у процесу приступања да „спроводи реформе, а не прича само о њима“ и да је то „препознато и у Бриселу“.
„Доказ за то је и отварање новог поглавља које се тиче слободе кретања капитала. У питању је важно економско поглавље које ће учинити да читав низ ствари везаних за кретање капитала, од банкарских услуга до осигурања, буде доступно и нашим грађанима као што је доступно грађанима ЕУ“, наводи Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовић додаје да комесар Вархеји посебан акценат има на оснаживању економија Западног Балкана и приближавању економија кандидата ономе што је економка реалност ЕУ. „Са наше стране то је више него пожељно јер смо ми, несумњиво, лидери када је реч о економији у региону“, каже министар Јоксимовић.

Јадранка Јоксимовић је закључила да Србију и новог комесара за проширење очекује добар и плодоносан рад. Она је за крај јануара најавила прву посету комесара Оливера Вархејија Србији.

Извор: Танјуг