За прекограничне пројекте Србије и Босне и Херцеговине 4,77 милиона евра

03. децембар 2019. | Златибор

За прекограничне пројекте Србије и Босне и Херцеговине 4,77 милиона евра

Конференција поводом расписивања Другог позива за подношење предлога пројеката у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014-2020, одржана је данас на Златибору, у организацији Министарства за европске интеграције Републике Србије и Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине, уз подршку Заједничког техничког секретаријата Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 - 2020.

Конференцију је уводним говором отворио помоћник министра за европске интеграције Републике Србије, Михајило Дашић. Он је истакао да ова церемонија на практичан начин показује како функционише партнерство Владе Србије, Босне и Херцеговине и локалних самоуправа обухваћених овим програмом са Европском унијом у спровођењу пројеката важних за грађане.

„Кохезиона политика је једна од најважнијих политика ЕУ на чије финансирање се усмерава трећина заједничког буџета Уније и која подржава велики број пројеката широм ЕУ. Њен основни циљ је да допринесе економској, социјалној и територијалној кохезији, односно смањењу неједнакости између региона, као и да подстакне одрживи развој“, поручио је Дашић.

У наставку конференције присутнима се обратила Нада Бојанић, шеф службе за Програме територијалне сарадње Дирекције за европске интеграције БиХ . Том приликом позвала је присутне да ступе у партнерства како би заједнички развијали пројекте и решавали заједничке проблеме. Такође, најавила је наставак Програма прекограничне сарадње Србија - БиХ, односно јавне консултације поводом креирања нацрта Програма за период 2021 - 2027, које ће бити одржане у наредној години.

Присутнима се обратио и Штефен Худолин, шеф II сектора операција, Делегације Европске уније у Републици Србији. Худолин је истакао значај прекограничних програма уопште, нагласивши да Европска унија кроз ове Програме много директније промовише прекограничне регионе те подржава њихов економски, територијални и социјални развој. Нагласио је додатно да успех и утицај програма зависи од квалитетних пројеката и да од слике коју ови пројекти буду креирали у наредне две године зависи како ће изгледати програм у наредној финансијској перспективи. На крају је позвао све непрофитне организације да се пријаве на отворени конкурс.

Марко Јовановић, помоћник министра финансија за уговарање и финансирање Програма из средстава Европске уније закључио је да се предности програма прекограничне сарадње огледају у креирању заједничког погледа на будућност и циљева који се остварују у садашњости. Идентификоване тачке пресека потенцијала прекограничног подручја сензибилишу решавање заједничких изазова у развоју територије, размени наученог и наслеђеног искуства и знања, као и њихово стављање у функцију доброг репутационог имиџа и конкурентности пограничне територије.

Након конференције, организована је информативна сесија поводом објаве Позива. Догађају је присуствовало више од 80 представника различитих институција, који су том приликом имали могућност да се информишу детаљније о Позиву. ЦФЦУ и Заједнички технички секретаријат припремили су неколико презентација са корисним информацијама.

Други позив за подношење предлога пројеката у оквиру ИПА Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014 - 2020 расписан је 14. новембра и биће отворен до 21. фебруара 2020. године. Циљ Позива је унапређење запошљивости радне снаге и повећање могућности запошљавања, побољшање одрживог планирања заштите животне средине и промоција биодиверзитета, као и унапређење система управљања за интервенције у ванредним ситуацијама.

Апликациони пакет са упутством за подносиоце предлога пројеката доступан је на следећем линку: https://webgate.ec.europa.eu/europeaid/online-services/index.cfm?do=publi.welcome&nbPubliList=15&orderby=upd&orderbyad=Desc&searchtype=RS&aofr=165834