Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић са делегацијом ЕП: Србија, озбиљан кандидат и важан партнер ЕУ

2. децембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић са делегацијом ЕП: Србија, озбиљан кандидат и важан партнер ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са делегацијом Европског парламента коју су чинили посланик и председавајући политичке групе ЕПП у Европском парламенту Манфред Вебер и известилац за Србију Владимир Билчик.

Јадранка Јоксимовић упознала је саговорнике са тренутном ситуацијом у процесу европских интеграција и плановима и активностима Србије у наставку приступања. Истакла је да је наша држава опредељена да настави европске интеграције и спроводи реформе које разумемо као најбољи модел за напредак али и свеукупни развој државе и друштва. Указала је да су за Србију и грађане посебно важне реформе у сегментима владавине права, реформе правосуђа, борбе против криминала и корупције, слободе медија и економије и да се њима посвећује посебан значај. Учинак реформи у наведеним областима препознали су, према њеним речима, и страни инвеститори кроз повећан интерес за улагање у српску привреду.

Министар сматра и да би управо због позитивних резултата реформи – пре свега у владавини права, Србија до краја године – од четири технички припремљена поглавља, требало да отвори једно или два. У том смислу, она очекује да ће до краја године – тада се завршава председавање Финске Саветом ЕУ, бити одржана Међувладина конференција. Тиме би се потврдило и да ће нова ЕК наставити да спроводи кредибилну политику проширења – акт који је 2018. године установила претходна. Јоксимовић је, такође, истакла важност позитивних изјава новог председника ЕК Урсуле фон дер Лајен, о европској будућности региона.

Осим тога, министар је констатовала и да је Међуресорна радна група за сарадњу и испуњавање препорука Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права донела конкретне закључке који се односе на побољшање изборних услова што је, пре свега, одговорно према грађанима Србије.

Јадранка Јоксимовић је прецизирала и да би за Београд било јако битно да ЕУ предочи своје интересе и утврди модел наставка политике проширења. Рекла је да Србија разуме околности у којима је ЕУ, и њену потребу да се мења, али и да очекујемо да се додатно не успорава процес приступних преговора Србије.

Министар за европске интеграције истакла је да иницијатива председника Александра Вучића, коју су подржали премијери Северне Македоније Зоран Заев и Албаније Еди Рама, јесте најбољи пример опредељења Србије да – у складу са најбољим вредностима и тековинама ЕУ, подстакне и оснажи регионалну сарадњу и повезивање у региону, јер су слободан проток људи, робе и капитала основне вредности ЕУ.

Чланови делегације ЕП Вебер и Билчик апострофирали су да је европска перспектива Србије важна – како за саму ЕУ, тако и за регион. Посета делегације ЕП и групације ЕПП, непосредно по формирању ЕК, управо то и потврђује. Нагласили су да напредак Србије у процесу европских интеграција треба да буде валоризован у складу са постигнутим резултатима, чиме би се обновио кредибилитет посвећености ЕУ политици проширења. Истовремено, потврдили су да ће ЕП наставити да подржава наш европски пут. Оценили су да се Србија потврдила као поуздан кандидат за пријем у ЕУ, држава на коју ЕУ рачуна и важан чинилац стабилности региона. Истовремено, акцентовали су и да ће политика проширења бити један од приоритета у раду Европског парламента и нове Европске комисије.

Вебер и Јоксимовић су се сагласили да је СНС веома активна и значајна придружена чланица ЕПП, што је додатна платформа сарадње и бољег увида у правце европске политике.

Извор: Танјуг