У Варшави одржана трећа „Београдска конференција“

02. децембар 2019. | Варшава

У Варшави одржана трећа „Београдска конференција“

Трећа „Београдска конференција“ под покровитељством Министарства спољних послова Републике Пољске одржана је 29. новембра у Варшави, са циљем да се српским колегама из државне администрације пренесу стручна знања и подржи процес европске интеграције Републике Србије, као и свеобухватне реформе које се на том путу спроводе.

Делегацијa Р. Србије коју су чинили представници Министарства за европске интеграције, Министарства спољних послова и чланови Преговарачког тима Србије имала је низ састанака на којима се разговарало о искуствима и примерима добре праксе Пољске у решавању питања заштите животне средине - са освртом на Поглавље 27, о правним питањима везаним за рад Европског суда правде, као и о комуникацијама о процесу европске интеграције.

Помоћник министра за европске интеграције Тамара Делић предводила је делегацију Министарства за европске интеграције на посебној тематској сесији са представницима Министарства спољних послова и Министарства за развојне фондове и регионалну политику Владе Р. Пољске посвећеној комуникацији процеса европске интеграције и видљивости европских фондова.

„Захвални смо Пољској на подршци процесу европске интеграције Србије, на активном залагању за наставак политике проширења ЕУ – потврђеном и кроз заједничко писмо 5 држава чланица ЕУ председнику Европске комисије, као и на континуираној подршци Пољске кроз размену стручности - у капацитету државе чланице ЕУ и као део Вишеградске групе“, нагласила је Делић. Она је представила главне активности и резултате рада Министарства за европске интеграције, као главног координатора комуникације о европској интеграцији и ЕУ фондовима, и додатно је информисала саговорнике о стратешким оквирима информисања и комуникационих активности у процесу приступања Србије ЕУ. Како је нагласила, партнерство у дијалогу са грађанима о овим темама, као и подршка српске јавности европском путу Србије, од велике је важности за успех самог процеса.

Истичући пољска искуства у домену видљивости ЕУ фондова, развоју и спровођењу комуникационих активности на нивоу локалних самоуправа и унапређењу опште слике о ЕУ и европској интеграцији, саговорници су се сложили да би овакви и слични примери добре праксе Србији могли бити од користи гледе информисања јавности о европским темама. У том смислу, обе стране су нагласиле важност редовног одржавања Београдске конференције, као механизму политичких консултација и моделу размене искустава у процесу европских интеграција.