Ј. Јоксимовић: Европска комисија да остане посвећена ЕУ будућности региона

27. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Европска комисија да остане посвећена ЕУ будућности региона

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поздравила је данашњи избор нове Европске комисије (ЕК), са Урсулом фон дер Лајен на челу, и изразила очекивање да ће нови сазив остати посвећен правцу који је трасирала претходна ЕК кроз Стратегију за кредибилну перспективу проширења, донету 2018. године, којом се потврђује европска будућност региона.

„Избор нове ЕК је потврда снажног легитимитета који проистиче из подршке Европског парламента који је већином подржао избор нових комесара. То је од посебног значаја, имајући у виду са каквим се изазовима ЕУ тренутно суочава, као и намером за унутрашњом реформом ЕУ“, изјавила је Јоксимовић Танјугу поводом избора нове ЕК.

Она је посебно поздравила то што ЕК, по први пут у својој историји, за председника има жену.

„Осим тога, чињеница да ће у новом сазиву значајно бити избалансиран број жена и мушкараца на местима комесара указује да је направљен озбиљан помак у домену родне равноправности“, рекла је Јоксимовић.


Она као посебно значајно издваја то што је новоизабрана председница ЕК међу најважнијим питањима навела проширење ЕУ на наш регион, поручивши да су врата ЕУ за остатак Југоисточне Европе и даље „отворена“.

„Са тим у вези, наша очекивања су да ће нова позитивна енергија дати додатни импулс преговарачком процесу. Посебно поздрављамо и именовање Оливера Вархељија за комесара за проширење, који је јасан заговорник политике проширења, добар познавалац европске политике и добро познаје прилике у региону“, навела је министар за европске интеграције.

Јоксимовић очекује да, са пуно посвећености и кредибилитета, нови сазив ЕК настави важне процесе реформи, да говори снажнијим и једним гласом око најважнијих заједничких политика, да оснажи и регенерише сувереност ЕУ.

„На Србију може да рачуна као на одговорног, посвећеног и поузданог партнера и земљу која је током приступног процеса показала поузданост и партнерски однос са ЕУ, учествујући у неким од важних секторских политика ЕУ“, рекла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг