Ј. Јоксимовић и Годфри: САД снажно подржавају реформе и европски пут Србије

27. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Годфри: САД снажно подржавају реформе и европски пут Србије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новим амбасадором Сједињених Америчких Држава Ентонијем Годфријем о подршци европским интеграцијама Србије, ефектима реформи које се спроводе, приликама у региону, билатералним односима и другим темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на конкретној помоћи и подршци коју САД пружају европским интеграцијама Србије. Посебно је истакла да су поруке подршке европском путу Србије, које је амбасадор Годфри недавно изнео, веома охрабрујуће. Навела је и да су у сарадњи са УСАИД-ом реализовани бројни конкретни пројекти развоја – попут реформи, јачања капацитета локалних самоуправа и локалног економског развоја и да постоји простор за унапређење даље сарадње кроз јачање стратешке комуникације у европским интеграцијама.

Министар је истакла да чланство у ЕУ представља спољнополитички приоритет Србије и да смо посвећени спровођењу реформи које, превасходно, разумемо као модел за свеобухватне промене које су усмерене ка развоју и напретку друштва и државе. Указала је да се посебан акценат ставља на реформе у владавини права и економији и да је резултатима који су остварени у тим, али и другим, областима створен позитиван развојни амбијент – потврђен и кроз интересовање иностраних компанија – између осталих и из САД, које су добродошле као инвеститори у српску привреду.

У том контексту Јадранка Јоксимовић пренела је да постоје наша очекивања да Србија до краја године отвори барем једно преговарачко поглавље, на Међувладиној конференцији коју би – као председавајућа Саветом ЕУ, требало да организује Финска. Она је навела да отварање једног поглавља не видимо као велики успех нити реалан приказ реформског напретка Србије, али у околностима још недефинисане европске позиције по питању будућности политике проширења то бисмо сматрали као позитиван корак за Србију, али и регион и одрживост политике проширења.

У погледу нових идеја које се појављују у вези с преговарачким процесом, Јоксимовић је навела да су се модели преговора већ једанпут мењали за Србију - и то у смислу врло захтевних и стриктних услова, али и да је у садашњем моменту неопходно задржати кредибилитет политике проширења.

Амбасадор Годфри потврдио је да ће САД наставити да подстичу, подржавају и охрабрују европске интеграције Србије, али и сарадњу у региону. Оценио је да су резултати реформи видљиви – нарочито у економији и привлачењу страних инвеститора, где је напредак остварен и примећен. Такође је констатовано да има напретка у реформама у сегменту владавине права, али и да се очекује да Србија интензивира и убрза реформе у овој области. Прецизирао је да се Србија потврдила као позитиван пример сарадње у региону и повољног инвестиционог амбијента и да ће настојати да на то укаже потенцијалним инвеститорима из САД.

Годфри је подвукао да је у стратешком интересу САД да се Србија развија у модерну, демократску и економски напредну државу која промовише мир и партнерство у региону и истовремено јача владавину права у интересу својих грађана.

Саговорници су оценили да су односи две државе добри и да постоји искрена и обострана намера да буду још развијенији, нарочито кроз економску и сарадњу у науци и образовању.

Извор: Танјуг