Ј. Јоксимовић и Енгeлшон: Норвешка подржава сарадњу кроз регионалне иницијативе

26. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Енгeлшон: Норвешка подржава сарадњу кроз регионалне иницијативе

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са генералним директором Одсека за Европу Министарства иностраних послова Норвешке Нилсом Енгелшоном о наставку европских интеграција Србије и плановима наше државе у том процесу, приликама у региону, билатералним односима и другим темама.

Јадранка Јоксимовић указала је на значај помоћи и подршке које Норвешка, иако није чланица ЕУ, пружа Србији у процесу европских интеграција, а које су превасходно усмерене на стандардизацију и усклађивање регулатива, али и на реформе у областима попут владавине права, државне управе, заштите животне средине, конкурентности, климатских промена, односно свеукупну модернизацију и развој државе.

Министар је подсетила да је Норвешка, од 2008. године, издвојила преко 100 милиона евра бесповратних средстава за бројне пројекте и експертску и развојну помоћ. Она је превасходно у функцији унутрашњег развоја државе, одрживог процеса европских интеграција, као и за суочавање са бројним изазовима – у периоду приступања и када будемо део ЕУ. Апострофирала је и сарадњу у сегменту локалног и регионалног развоја са посебним акцентом на развој сиромашних општина, односно пограничних области.

Јоксимовићева очекује и да ће Финска, као председавајућа Саветом ЕУ, током децембра, организовати Међувладину конференцију на којој ће бити отворена нова преговарачка поглавља. То би, оценила је, деловало подстицајно у смислу наставка европских интеграција Србије, али и потврдило да је ЕУ кредибилно вредновала резултате у областима владавине права и економије.

Јадранка Јоксимовић истакла је и да Србија активно и искрено ради на промоцији регионалне сарадње. Нагласила је да иницијатива председника Александра Вучића – заснована на базичним европским вредностима и искуству, а коју су подржали премијери Северне Македоније и Албаније Зоран Заев и Еди Рама, представља корисну иницијативу у духу вредности и слобода на којима почива ЕУ и која ће интензивирати свеукупну сарадњу и успостављање бољих односа. На тај начин Србија потврђује европско опредељење, али и одговорност према региону. Такође, констатовала је, у том смислу, и да пример сарадње нордијских држава представља добар пример.

Генерални директор Одсека за Европу МИП Норвешке Нилс Енгелшон потврдио да ће та држава – као дугогодишњи партнер и пријатељ Србије, наставити да подржава и помаже наш напредак, европски пут и реформе. Сматра да резултати реформи које спроводимо дају позитивне резултате. Норвешко искуство сарадње са државама нордијског региона могући је добар пример регионалне сарадње која је довела и до побољшања укупних политичких односа и оснажила економије свих држава нордијског региона.

Саговорници су оценили да су билатерални односи добри и пријатељски, а посебно су нагласили значај који и Норвешка и Србија придају мултилатералним платформама вођења спољне политике, које су у данашњим оквирима међународних односа од изузетног значаја за одрживост развоја и напретка.

Извор: Танјуг