Ј. Јоксимовић и Репчекова: Словачка доследан пријатељ Србије и политике проширења

19. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Репчекова: Словачка доследан пријатељ Србије и политике проширења

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је у опроштајну посету амбасадора Словачке Дагмар Репчекову. Разговарале су о наставку европских интеграција Србије и сарадњи две државе у том процесу, приликама у региону и ЕУ и другим питањима.

Јадранка Јоксимовић указала је на значај континуиране и доследне помоћи коју Словачка пружа Србији у процесу приступања. Указала је, у том контексту, да и подршка Вишеградске групе - чији је Словачка члан, има значај за европски пут наше државе - пре свега политички, али и технички, јер се ради о државама које су пријатељи проширења и чије искуство може значајно да допринесе квалитету процеса евроинтеграција Србије.

Министар је нагласила да се посвећеност Србије процесу приступања потврђује кроз опредељеност да се спроводе реформе у свим, а посебно поглављима која се односе на владавину права и економију. Она очекује да до краја године Финска, као држава која председава Саветом ЕУ, организује Међувладину конференцију на којој ће бити отворено једно или два нова поглавља.

Амбасадор Дагмар Репчекова прецизирала је да ће Словачка наставити да подржава и подстиче европске интеграције Србије - које би требало убрзати, и да је подршка политици проширења важан принцип словачке спољне и европске политике. Оценила је да реформски процеси дају позитивне резултате и да би их требало наставити. Словачка посебно цени одговорно и конструктивно постављање Србије у односу на регионалну сарадњу и стабилност.

Јадранка Јоксимовић и Дагмар Репчекова констатовале су да су односи две државе на високом нивоу и да постоји обострана жеља за њиховим јачањем.

Министар Јадранка Јоксимовић захвалила је Репчековој на вишегодишњој квалитетној сарадњи и пожелела јој успеха у будућем раду.

Извор: Танјуг