Ј. Јоксимовић и Блок: Напредак у складу са критеријумима из преговарачког оквира

04. новембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Блок: Напредак у складу са критеријумима из преговарачког оквира

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са шефом дипломатије Холандије Стефом Блоком о наставку евроинтеграција Србије и сарадњи две државе у том процесу, реформским активностима, ситуацији у региону и ЕУ, билатералним односима и другим темама.

Министар је захвалила Холандији, као нашем значајном партнеру у приступном процесу на подршци и техничкој и експертској помоћи коју пружа нашој држави у евроинтеграцијама. Указала је и на важност принципа да се напредак у евроинтеграцијама мери према учинку сваке државе кандидата појединачно и изразила очекивање да ће Холандија, као и до сада, заузимати такав стриктан, али фер приступ.

Нагласила да је Србија јасно посвећена наставку процеса приступања, не само због чињенице да је чланство у ЕУ стратешки спољно-политички интерес који подржава више од 50 процената грађана проевропски опредељених, већ и прилике да се кроз тај процес унапреде држава и друштво. Јоксимовић је указала да се реформе спроводе са високим степеном одговорности. Нагласила је да то доказује и чињеница да су компаније из Холандије једне од најприсутнијих на нашем тржишту. Посебно су, према њеним речима, значајне реформске активности у сегменту економије и владавине права које доприносе стварању, и за иностране инвеститоре потврђено, повољног привредног амбијента.

Министар је прецизирала да је нова Медијска стратегија – послата је у Брисел на мишљење, обухватила мере за унапређење безбедности новинара које су, у инклузивном процесу, предочила медијска удружења. Обавестила је Блока да су сви пријављени случајеви претњи новинарима, или процесуирани, или су у фази прикупљања доказа.

Јоксимовић је известила Блока да је Србија успоставила свеобухватан законодавни оквир у борби против корупције и да је сада на Парламенту рад на усвајању амандмана у вези носилаца правосудних функција. Она очекује да у односу на предузете активности државе чланице ЕУ подрже отварање нових поглавља током финског председавања Саветом ЕУ.

Министар Блок је потврдио да ће Холандија наставити да подржава евроинтеграције Србије, руководећи се начелом да од појединачних резултата сваке државе кандидата зависи и њен напредак на европском путу. Акцентовао је значај и резултате спровођења захтевних реформи, посебно економских, али и у области владавине права и нагласио да би требало да се интензивирају.

Блок је оценио да Србија показује значајан рад и напредак у области приступног процеса као и у контексту конструктивне регионалне сарадње.

Јоксимовић и Блок оценили су да су билатерални односи две државе добри и да постоји обострано расположење да се интензивирају. Посебно кроз привредну сарадњу, јер је Холандија један од највећих инвеститора у нашу привреду.

Извор: Танјуг