Ј. Јоксимовић: Не пецамо се на рециклиране идеје привилегованог партнерства

29. октобар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Не пецамо се на рециклиране идеје привилегованог партнерства

Рециклиране идеје и визије концепта привилегованих партнерстава наместо пуноправног чланства, које незванично „колају” медијима по региону и у Бриселу ових дана, само су још један замарајуће очекивани пробни мехур појединих држава чланица да се најслабије карике из региона „упецају” и почну да размишљају о одустајању од пуноправног чланства, изјавила је данас министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић.

„Србија се неће упецати, то је надам се већ свима белодано јасно”, истакла је Јоксимовић у изјави Танјугу, упитана како коментарише наводе да је Француска покренула незваничне дипломатске консултације да се појединим земљама Западног Балкана уместо пуноправног чланства понуди привилеговано специјално партнерство.

Јоксимовић је навела да је та понуда својевремено изнета Турској, као замрзнутом кандидату и да у суштини није значила ни привилегије ни партнерство.

„Јер кошуља је цела само ако има и оковратник и рукаве. И привилегије и обавезе партнерског односа су целе само ако је чланство пуноправно”, нагласила је Јоксимовић.

Она додаје да творци таквих рециклираних визија доводе у питање интелектуално поштење, европски кредибилитет, али и дугорочни интерес ЕУ.

„Да не говоримо о томе да ниједан озбиљан познавалац темељних политика ЕУ не би ускочио у празан базен писања било каквог документа који би требало да објасни и постави уговорне темеље привилегованог партнерства, јер тога нема. Односно, оно би само могло да значи, како се спекулише, дубљу интеграцију у поједине заједничке политике, наравно корисне за ЕУ, али где земља привилеговани партнер не учествује у процесу доношења одлука”, наводи Јоксимовић и додаје да је то патерналистички и превазиђен однос.

Имајући у виду да је Србија дубоко у процесу приступних преговора, на основу уговорног односа ССП, али и Преговарачког оквира, овакве идеје не само да су неприхватљиве, већ изазивају неповерење у поузданост ЕУ као партнера, наводи Јоксимовић.

Она додаје да очекује да се ЕУ ослободи својих неразумних страхова и разуме да Србија, али и Западни Балкан, може само да подигне укупну конкурентност и меку моћ ЕУ на глобалном плану.

„Ми тражимо појачану динамику наших преговора, и надамо се да ће и за остатак региона политика проширења остати отворена, јер још увек ЕУ има ту специфичну интегративно трансформативну моћ, коју други глобални актери међународних односа не поседују, те не верујем да би се ико ко жели добро Европи тог инструмента одрекао”, додаје Јоксимовић.

Она истиче да Србија остаје, онако како је речено у кредибилној стратегији проширења коју је председник Европске комисије Жан Клод Јункер 2018. године донео у Србију, земља фаворит за чланство.

Подсећа да је та стратегија део институционалне меморије ЕУ и легат дат у руке новом сазиву Европске комисије и председници Вон дер Лајен на извршење.

„Ми са наше стране радимо свој део посла, очекујемо и да нова Европска комисија преузме вођење политике проширења онако како је претходна Европска комисија у Документу и предвидела”, закључује Јоксимовић.

Извор: Танјуг