Ј. Јоксимовић и Фалкони: Узлазна путања билатералних односа Србије и Француске

27. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Фалкони: Узлазна путања билатералних односа Србије и Француске

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Француске Жаном-Лујом Фалконијем о европским интеграцијама Србије, наставку сарадње две државе у наставку нашег процеса приступања, билатералним односима, ситуацији у ЕУ и региону и другим темама.

Министар је обавестила амбасадора да je чланство у ЕУ стратешки спољно-политички интерес Србије и истакла да смо посвећени том приоритету – што потврђују и јасна опредељеност државе, друштва у целини и грађана да се спроводе реформе. Наиме, њих више од половине подржава чланство у ЕУ, а готово две трећине реформе које се у процесу приступања спроводе.

Јадранка Јоксимовић нагласила је да се посебан акценат ставља на реформе у областима владавине права и економије, односно да је њихов позитиван ефекат приметан кроз све већу присутност страних инвеститора. Она је информисала Фалконија да Србија интензивно ради на припреми нових поглавља и да очекује да, током председавања Финске Саветом ЕУ, отвори нека од њих.

Министар је посебно подвукла значај недавне посете француског председника Емануела Макрона и његове поруке дате у Београду да унутрашње реформе ЕУ могу да се одвијају упоредо са политиком проширења заснованом на јасним критеријумима.

Поред регионалне стабилности, министар за европске интеграције нагласила је да је за Србију нарочито значајно успостављање одрживог, компромисног и трајног решења за КиМ. Прецизирала је да је Београд спреман за наставак разговора чим Приштина укине једнострану одлуку о увођењу тарифа на робу из Централне Србије, али и да смо за разлику од Приштине, конкретним активностима потврдили опредељеност да спроводимо Бриселски споразум.

Амбасадор Француске Жан-Луј Фалкони рекао је да ће Француска наставити да подржава европске интеграције Србије и да ће наставити са пружањем експертске подршке у том процесу. Оценио је да су резултати реформи већ видљиви, сматра да би оне требало да буду интензивиране, а да је добро што се, у том смислу, владавини права и економији посвећује посебна пажња. Амбасадор је констатовао и да се Србија потврдила и као значајан и кредибилно одговоран партнер ЕУ.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на свеукупној помоћи коју Француска пружа Србији у процесу приступања. Изразила је очекивање да ће Француска, уз јасан став о неопходности реформе ЕУ, остати посвећена кредибилној политици проширења, односно принципу да од појединачних резултата сваке државе кандидата зависи и њен напредак у европским интеграцијама.

Министар Jоксимовић и амбасадор Фалкони сагласни су да су билатерални односи – и политички и економски, две државе у успону и да има капацитета за њихово јачање. Посебно јер су бројне француске компаније инвестиционо присутне у привредним капацитетима у Србији.

Извор: Танјуг