Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Србија има европску будућност

25. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Ло Кашо: Србија има европску будућност

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Италије Карло Ло Кашо разговарали су о европским интеграцијама Србије и сарадњи две државе у наставку нашег процеса приступања, билатералним односима, ситуацији у региону и ЕУ и другим значајним темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на искреној и перманентној помоћи којом Италија подржава и помаже европски пут Србије. Нагласила је да су препоруке Италије, али и других чланица ЕУ, искуствено важне и добродошле за нашу државу, којој је – како је истакла, чланство у ЕУ спољно-политички приоритет. Такву позицију на најбољи начин илуструје податак да 53 процента грађана подржава чланство у ЕУ, а 68 реформе које су неодвојиви сегмент европских интеграција.

Министар је, у том контексту, указала и на важност коју реформе имају за напредак и целокупни развој државе и друштва. Посебно је акцентовала, а са тим је сагласан и амбасадор Ло Кашо, реформе у сегментима владавине права и економије, а чији се ефекти потврђују и повећаним интересовањем иностраних инвеститора за улагање у Србију. Пример за то су и италијански привредници који су дуго времена присутни у нашој држави.

Јоксимовић је пренела Ло Кашу да у Србији, као фавориту за чланство у ЕУ (frontrunner) постоје услови за фер и демократске изборе, као и да разумемо да су очекивања од фаворита већа и обухватнија. Обавестила је амбасадора да је Међуресорна радна група за сарадњу и испуњавање препорука ОДИХР-а већ донела конкретне закључке у погледу даљих побољшања изборних услова – и то не само због очекивања ЕУ, већ пре свега због одговорности према додатном унапређењу демократских процедура за грађане Србије.

Јадранка Јоксимовић обавестила је Ло Каша да Србија очекује да до краја године – када се завршава председавање Финске Саветом ЕУ, отвори нова поглавља.

Министар за европске интеграције нагласила је да се Србија залаже за одрживо, компромисно и трајно решење за КиМ и да је Београд спреман за наставак дијалога чим Приштина укине једнострану и противправну одлуку о увођењу тарифа на робу из Централне Србије. Подсетила је и на напоре које улажемо у очување регионалне стабилности.

Амбасадор Италије Карло Ло Кашо оценио је да су тарифе које је увела Приштина озбиљна препрека за наставак дијалога и да би што пре требало да буду укинуте. Амбасадор је рекао да ће Италија наставити да подржава и помаже европске интеграције Србије која – како је навео, има јасну европску будућност. Очекује да реформе – чији су ефекти видљиви и позитивни, буду интензивиране и да спремност да се спроводе сведочи о проевропском опредељењу у Србији. Ло Кашо је констатовао и да се наша држава показала као конструктиван партнер ЕУ.

Јоксимовић и Ло Кашо сагласни су да две државе имају добре билатералне односе и да је Италија важан еконoмски и политички партнер Србије.

Извор: Танјуг