Ј. Јоксимовић: Интегрисано управљање границом – пројекат важан и за Србију и за ЕУ

24. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Интегрисано управљање границом – пројекат важан и за Србију и за ЕУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је данас на скупу „Дијалог о интегрисаном управљању границом“ да је тема интегрисаног управљања границом врло комплексна и да овај пројекат није важан само за Србију, већ и за Европску унију.

„Овај пројекат у овој фази важан је и за Србију и за Европску унију и у том смислу очекујем пуну и константну подршку ЕУ у наставку реализације овога пројекта. Данашњи безбедносни изазови нису само класични, данас имамо повећање обима међународне трговине, образовања, туризама, културне размене“, рекла је Јоксимовић посебно указавши на значај фитосанитарне контроле.

Јоксимовић је навела да су питања безбедности дефинисана Акционим планом за Поглавље 24 и Стратегијом интегрисаног управљања границом и додала да је интегрисано управљање границом међусекторски пројекат, који захтева интензивну и сталну дебату, комуникацију између свих институција које су укључене у овај пројекат .

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је Србија поносна на резултате остварене у области интегрисаног управљања границом и да реформе граничне полиције имају за циљ повећање безбедности наше државе и грађана, али и достизање стандарда Европске уније (ЕУ) у овој области.

„Министарство унутрашњих послова снажно подржава све реформске процесе граничне полиције и других служби на граници, имајући у виду да ће након визне либерализације, отварање спољних граница Републике Србије према државама чланицама ЕУ представљати највидљивији напредак земље који ће сваки грађанин и привреда осетити као директну корист од приступног процеса и чланства Републике Србије у ЕУ“, рекао је Стефановић на скупу „Дијалог о интегрисаном управљању границом“.

Стефановић је навео да процес интегрисаног управљања границом има пуну подршку свих институција укључених у овај пројекат.

„Ми ћемо наставити да будемо апсолутно посвећени реализацији овог пројеката и наставићемо да средства која добијемо и која сами улажемо користимо у циљу ефикасније контроле граница, борбе против прекограничног криминала, успостављања ефикасног рада служби и фитосанитарне заштите у циљу слободног и сигурног прелаза људи и роба“, нагласио је Стефановић.

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици истакао је да је Србија остварила значајан напредак у спровођењу Стратегије интегрисаног управљања границом и додао да ће ЕУ наставити да пружа финансијску подршку реформама у овој области.

„Сарадња Србије, Европске комисије, држава чланица Европске уније и партнера у региону важна је како бисмо остварили заједнички циљ - безбедност и контролу граница, које треба да остану отворене за легитимно кретање људи и робе“, рекао је Фабрици.

Он је прецизирао да је напредак остварен у области борбе против ирегуларних миграција у оквиру које је Министарство унутрашњих послова усвојило неопходне процедуре у вези са профилисањем, контролом и регистрацијом ирегуларних миграната и усвојило нове законе о азилу, граничној контроли и странцима, који су усклађени са правним тековинама Европске уније.

Такође, како је рекао, припадници граничне полиције и царински службеници прошли су кроз више обука, што је ојачало њихове капацитете за хватање у коштац са ирегуларним миграцијама и препознавање жртава трговине људима и кријумчарења људи.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић указао је да безбедносни ризици који постоје у савременом свету нису само повезани са људима, већ и са животињским светом и протоком робе биљног порекла.

Он је навео да је у области фитосанитарне контроле Србија имала два изазова, један који је завршен и који се односио на болест квргаве коже која је нарочито била изражена у сектору говедарства, а у коме је Србија ефикасним поступањем заштитила простор ЕУ од даљег ширења болести, док је други изазов који се тренутно дешава болест афричке куге који је заједнички проблем и земаља Европске уније и Србије.

„Ово су изазови који су заједнички и са којима сви заједно морамо да се боримо. Србија је у области фитосанитарне и ветеринарске заштите стручно технички опремљена и оспособљена да одговори на адекватан начин на ове изазове“, рекао је Недимовић, додајући да ће до краја године ова два сектора на граничним прелазима бити потпуно технички опремљена да на квалитетан начин заштите Србију и тековине Европске уније.

Државни секретар Министарства финансија Гојко Станивуковић истакао је да је заједнички циљ Управе царина и свих других институција укључених у интегрисано управљање границама да Србија у складу са европским стандардима добије границе отворене за слободно кретање, које ће истовремено бити контролисане и осигуране од незаконитих активности.

Извор: Танјуг