Изложба „Примењена носталгија“ отворена у Хелсинкију

24. септембар 2019. | Хелсинки

Изложба „Примењена носталгија“ отворена у Хелсинкију

У Хелсинкију, главном граду Финске, отворена је седамнаеста по реду изложба фотографија „Примењена носталгија”, овога пута посвећена Београду и Хелсинкију, чије су ауторке Марија Пирошки и Тања Микола.

Отварајући изложбу, помоћник министра за европске интеграције Тамара Делић истакла је важност сарадње у области културе и стваралаштва између Србије и Финске у години када се обележава 90 година од успостављања њихових дипломатских односа.

Помоћник министра захвалила је Финској због подршке процесу приступања Србије ЕУ. „Србији је значајно што је Финска тему проширења задржала на агенди председавања и очекујемо да ће до краја године бити отворена додатна преговарачка поглавља за које је Србија технички спремна. Дубоко верујем да је залагање Европске уније за политику интеграције од изузетног значаја, нарочито имајући у виду чињеницу да је то једна од њених најуспешнијих политика“, истакла је она.

Две реномиране фотографкиње, по речима Тамаре Делић, верно су дочарале везе и сличности двеју земаља.

Захвалила је колегама из Амбасаде Финске у Београду, Амбасади Републике Србије у Хелсинкију, као и управи „Европске сале” на доприносу у реализацији изложбе у Хелсинкију.

На отварању изложбе говорили су и државна секретарка Министарства спољних послова Финске Јохана Сумувуори, председавајући Градског већа Хелсинкија Отсо Кивекас, градоначелник Београда Зоран Радојичић, а присутнима се обратила и једна од ауторки фотографија Тања Микола.

Јохана Сумувуори оценила је да су билатерални односи двеју земаља добри, да се културна сарадња развија у позитивном смеру, као и то да је будућност Србије у Европској унији.

„Култура има велику моћ, не можда колико сама политика, али ту снагу треба искористити у добре сврхе“, казала је она.

Отсо Кивекас захвалио је организаторима што су довели изложбу у Хелсинки. Он је оценио да су се две престонице, приказане на фотографијама, изгледом знатно промениле у протекле две деценије, али да оваква изложба управо служи томе да покрене заједничку будућност повезивања два главна града.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић констатовао је да је Хелсинки леп како на фотографијама, тако и у стварности, а Тањи Миколи захвалио је на дивним призорима Београда. Он је позвао све присутне да посете главни град Србије и још једном захвалио Финској на подршци Србије на путу ка ЕУ.

Тања Микола захвалила је Министарству за европске интеграције на прилици да учествује у пројекту „Примењена носталгија“, истакавши своју љубав према Београду.

„Мени се испунио сан. Пресрећна сам што на једном месту, на зидовима ове галерије, гледам град у ком сам досад живела - Хелсинки и град у коме ћу живети одсад – Београд“.

Фотографије, које ће посетиоци моћи да виде до 30. септембра у „Европској сали“ у Хелсинкију, део су пројекта „Примењена носталгија“, односно серије заједничких изложби фотографија познатих уметника из Србије и земље председавајуће ЕУ.

Идеја пројекта је да аутор из Србије посети главни град земље председавајуће ЕУ и током боравка у том граду фотографише места, догађаје, сцене и људе који га подсећају на Београд. С друге стране, аутор из земље председавајуће ЕУ борави у Београду и фотографише оно што препознаје као своје.

Отварање истоветне изложбе у Србији планирано је за 13. новембар у Југословенској кинотеци.