Фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“

24. септембар 2019. | Београд

Фестивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“

Министарство за европске интеграције позива вас на тродневни фестивал документарног филма - „Европска сарадња: филмска прича“, који ће бити одржан у Центру за културу „Влада Дивљан“, од 25. до 27. септембра, поводом Дана европске територијалне сарадње. Филмови ће бити приказивани у термину од 20 часова и улаз на све пројекције је слободан.

Фестивал ће 25. септембра отворити домаћи филм „Нана“, редитеља Миладина Чолаковића, са којим је предвиђен и разговор након пројекције. На репертоару су такође и румунски филм „Чак Норис против комунизма“, ауторке Илинке Калугареану (26. септембар), као и документарно остварење „Сплав“, шведског редитеља Маркуса Линдина, рађен у копродукцији Шведске, Данске, САД, Немачке (27. септембар).

Дан европске сарадње манифестација је којом се промовише „Европска територијална сарадња“, инструмент Европске уније чији је циљ повезивање грађана суседних држава ради побољшања животних услова и развоја пограничних регија широм Европе. Кроз програме прекограничне сарадње у периоду од 2004. до 2019. године у Србији је финансирано више од 1000 пројеката за које је издвојено око 220 милиона евра које је суфинансирала Европска унија, у сарадњи са државама учесницама програма. Спровођење ових пројеката доприноси јачању и развоју локалних заједница и пограничних региона наше земље у важним секторима: инфраструктури, здравству, образовању, научно – технолошком развоју, привреди, туризму, заштити животне средине и посебно – култури.