Обележавање Дана европске сарадње у Зрењанину

19. септембар 2019. | Зрењанин

Обележавање Дана европске сарадње у Зрењанину

Позивамо вас да у петак, 20. септембра 2019. заједно прославимо Дан европске сарадње у Зрењанину, уз пројекцију две одабране документарне филмске приче из Румуније и Србије, у Културном центру (адреса: Народне омладине број 1). Догађај организује Интеррег-ИПА Програм прекограничне сарадње Румунија-Србија у сарадњи са Министарством за европске интеграције Републике Србије и Министарством за регионални развој и државну управу Румуније, уз подршку Града Зрењанина и Културног центра Зрењанина. Ово је манифестација којом се промовише „Европска територијална сарадња“, инструмент Европске уније чији је циљ повезивање грађана суседних држава ради унапређења животних услова и развоја пограничних регија широм Европе.

У 18.00 часова Румунија ће се представити филмом „Чак Норис против комунизма” који је режирала Илинка Kалугареану. Филм се бави периодом осамдесетих година двадесетог века, у Румунији, када се на хиљаде филмова са Запада пробило кроз Гвоздену завесу отварајући прозор у слободан свет онима који су се усудили да гледају. Црно тржиште ВХС касета и једна одважна жена, преводилац Ирина Маргарета Нистор, приближили су магију филма масама и посејали семе револуције. По завршетку филма планиран је разговор управо са Ирином, једном од главних протагонисткиња филма, која специјално поводом ове пројекције из Румуније долази у Зрењанин.

Од 20.00 часова Србија ће се представити филмом „Нана”, у режији Миладина Чолаковића. Филм је сниман више од десет година и првенствено се бави ретроспективом и освртом на сопствени живот. Ово је филм о тешкој животној борби, о љубави и пожртвовању, болести и старости. У исто време, ово је филм о животу који је испуњен и који, упркос великим потешкоћама и непрекидној борби, има смисао и сврху.

Улаз је слободан! Пре прве пројекције, у 17.30 у холу Културног центра Зрењанина, посетиоци ће имати прилику да погледају и кратке видео записе насталих у оквиру пројеката који су спроведени кроз ИНТЕРРЕГ-ИПА Програм прекограничне сарадње Румунија – Србија.