Ј. Јоксимовић и Ел о наставку развојне сарадње Србије и Немачке

19. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Ел о наставку развојне сарадње Србије и Немачке

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са изаслаником немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој задуженим за Блиски исток, Југоисточну Европу и Латинску Америку Фолкером Елом о наставку и интензивирању билатералне сарадње са посебним акцентом на економске односе.

Министар је указала на значај и важност чињенице да је Немачка један од најзначајнијих билатералних донатора – у последњих 18 година опрeделила је више од 1.8 милијарди евра бесповратних средстава за бројне развојне пројекте. Тиме је, према њеним речима, потврђено да је та држава и важан стратешки, али и спољнополитички партнер Србије.

Јадранка Јоксимовић захвалила је и на значајној подршци Министарству која резултира интензивном сарадњом кроз преговоре о чланству у ЕУ. У том смислу, напоменула је да је Србија посвећена процесу приступања и истовремено спровођењу реформи – посебно у областима попут економије и владавине права.

Изасланик немачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој, који је задужен за Блиски исток, Југоисточну Европу и Латинску Америку Фолкер Ел потврдио је да ће Немачка наставити да подржава европски пут Србије и реформе чији су ефекти позитивни што потврђује и заинтересованост иностраних инвеститора за улагања у српску привреду.

Саговорници су разговарали и о преговорима две државе о развојној сарадњи који ће бити одржани новембра месеца у Берлину - током којих ће се прецизирати области за које ће Немачка определити развојна средства, али и другим облицима сарадње који ће подстаћи развој Србије и убрзати процес европских интеграција. Оценили су да су односи две државе на високом нивоу, односно да постоји обострано расположење за њиховим интензивирањем.

Извор: Танјуг