Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Правична расподела – кључ социјалне политике ЕУ и Србије

17. септембар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Правична расподела – кључ социјалне политике ЕУ и Србије

Србија би до краја ове године могла да отвори Поглавље 2, које се односи на слободу кретања радника, а које је спремно за отварање, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додала да се интензивно ради и на Поглављу 19, које се тиче социјалне политике и запошљавања.

Јоксимовић је на конференцији „Да нико не буде заборављен у процесу европских интеграција“ изразила наду да би Поглавље 2 могло бити отворено до краја године и истакла да би Србија након тога дубље ушла у реформе у овој области.

Када је реч о Поглављу 19, навела је да је у финалној фази израда Акционог плана за усклађивање нашег законодавства са европским у области социјалне политике и да су у рад укључени Министарство рада и сви остали партнери у области социјалне политике.

Јоксимовић је оценила и да постоји снажна културно-социјална сличност између онога што су циљеви „социјалне и солидарне ЕУ“ и политике Владе Србије, као и грађана Србије.
„Није увек све ствар новца, него и правичне расподеле, а наш циљ је да најскрајнутије групе и они који су најдаље од извора развоја и напретка, буду први корисници социјалне политике“, рекла је Јоксимовић на конференцији одржаној у оквиру Иницијативе за социјалну димензију европских интеграција (ИСД) Западног Балкана.

Истакла је да је социјална политика кључна и носећа компонента европских интеграција и додала да је ЕУ смањење сиромаштва означила као своју стратегију за одржив и паметан развој што се, приметила је Јоксимовић, подудара са циљевима одрживог развоја у Агенди 2030 Уједињених нација.

Навела је да Србија већ дуго користи претступне ИПА фондове и да на годишњем нивоу у просеку располаже са око 200 милиона евра.
„Урадили смо добар посао, не само због квалитета пројеката у разним областима, од инфраструктуре и реформе јавне управе до социјалне политике, већ зато што смо показали озбиљност и да се у овој фази припремамо за оно што ће уследити након приступања у ЕУ, а то је доступност структурним фондовима ЕУ“, навела је Јоксимовић и додала да ће Србија постати активан део кохезионе политике ЕУ након што постане њена чланица.
„Пројекција је, да би са нашим БДП-ом у тренутку ступања у чланство, годишње имали око милијарду евра за различите пројекте економског и друштвеног развоја“, нагласила је Јоксимовић.

Према њеним речима, Србији је од 2014. до 2020. године кроз ИПА фондове било на располагању милијарду и по евра, од чега је, каже Јоксимовић, за програме социјалне заштите издвојено 125 милиона евра.
Тим средствима су, додала је, финансирани различити пројекти, од преквалификација, целоживотног учења до различитих програма јачања механизама социјалне заштите.
„Верујем да ће на европску социјалну политику бити усмерена значајна компонента и када се, пошто се конституише нова Европска комисија, буду водили преговори о конципирању ИПА 3 фондова за период од 2021. до 2027.године'', казала је Јоксимовић.

Извор: Танјуг