Информације Актуелности

Уговор са Европском инвестиционом банком од 100 милиона за изградњу аутопута Ниш-Мердаре

12. септембар 2019. | Београд

Уговор са Европском инвестиционом банком од 100 милиона за изградњу аутопута Ниш-Мердаре

Финансијски уговор о градњи ауто-пута Е-80 Ниш-Мердаре у вредности од 100 милиона евра потписали су данас министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и директор сектора за Италију, Малту, Словенију, Хрватску и Западни Балкан Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Мигел Моргадо. У Влади Србије данас је потписан још један уговор о инвестиционом гранту „Вестерн Балканс инвестмент фрејмеворк“ у вредности од 40,6 милиона евра, који су, осим министарке Михајловић и представника ЕИБ Моргада, потписали и министар за европске интеграције у Влади Србије Јадранка Јоксимовић и помоћник директора „Коридора Србије“ Душан Пурић.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је потписивање уговора веома важно и да је данас важан дан будући да се са партнерима из ЕУ и региона доста разговарало, а у јавности се полемисало о важности овог пројекта. Улагање у инфраструктуру није никад бачен нити погрешно утрошен новац, то је на корист грађанима, а ми смо ту да радимо у њиховом интересу и унапређењу квалитета живота, рекла је она. „Показујемо тиме и да смо активан део онога што чини трансевропску мрежу, и све ће то допринети бољем повезивању у региону и бољем пословању“, рекла је министар. Јоксимовић је истакла да је једна од водећих иницијатива инфраструктурно повезивање и да то на конкретан начин доприноси укупном привредном и социјалном напретку друштва. „Од овог пројекта сви ће имати користи у региону,  а највише Србија и ниједан пројекат нисмо непромишљено планирали “, истакла је она.

Министарка Михајловић најавила је да ће изградња прве деонице тог ауто-пута, од Ниша до Плочника, почети у трећем кварталу следеће године. „Радили смо три године на овом пројекту. Данас смо потписали два важна уговора који представљају битан корак ка почетку изградње, иако је било пуно критика и питања да ли постоји интересовање за изградњу тог ауто-пута“, рекла је Михајловић на конференцији за медије. Истиче да ауто-пут Ниш-Мердаре није само важан за развој привреде и повезивање округа, већ је, каже, важан и са политичког аспекта јер показује интерес и жељу Србије да до решења долази компромисом.

Михајловић је навела да ће овај пут омогућити Србији да изађе на море. Према њеним речима, то је један од шест ауто-путева који ће се у Србији градити током 2019. и 2020. године. „Можда звучи немогуће, али то је и те како могуће сада када Србија има једну стабилну економију и која је политички стабилна, односно стабилне финансије захваљујући чему данас може да почне да улаже у  инфраструктурне пројекте“, рекла је она. Упитана о финансирању пројекта и да ли ће бити довољно новца она је рекла да ће се радити корак по корак и да до 275 милиона недостаје један износ који ће бити обезбеђен из кредита са ЕБРД. „Наредне године са ЕБРД ћемо потписати уговор чиме ћемо обезбедити финансирање прве деонице Ниш-Плочник“, рекла је Михајловић.

Она је додала да ће бити потребно две и по године да се заврши та деоница и да ће се свакако у наредном периоду разговарати са финансијерима о томе. Министарка је истакла да најмање брига има око обезбеђивања финансирања а да је много већа брига да ли ће бити довољно компанија и људи који ће радити на тако великим пројектима. Она је додала да нема развоја ниједне државе ако се не будемо повезивали.

Представник ЕИБ Моргадо је изјавио да је кључни допринос Европске комисије у овом пројекту повезивање региона и казао да ЕУ дуги низ година подржава Србију и ради на унапређењу транспортне везе у региону у железничком, друмском и водном саобраћају. Каже да је потписивање тих уговора пример плодне сарадње националних институција и Европске комисије и најавио да ће и даље наставити да подржавају Србију с обзиром на најављени инвестициони програм.

„Данас смо имали састанке са представницима Владе Србије са којима смо разговарали о могућој групи пројеката које бисмо можда могли да подржимо како бисмо допринели расту и просперитету Србије“, рекао је Моргадо.

Комесарка Европске комисије за транспорт Виолета Булц каже да је изградња ауто-пута Ниш-Мердаре важна за повезивање у региону, додајући да повезивање значи мир и наду. „Осим овог ауто-пута, који се зове и 'Ауто-пут мира', такође планирамо да тај део буде повезан и водним саобраћајем”, рекла је Булц.

Траса будућег ауто-пута иде од Мерошине (Ниша), затим Топличким округом поред Прокупља, Белољина, Плочника, Куршумлије до Мердара, укупне дужине 77 километара. Прва деоница која ће се градити је од Ниша до Плочника у дужини од 33 километара, а процена вредности те деонице са свим трошковима експропријације и пројектовања читаве деонице износи око 250 милиона евра. Процењена вредност друге трасе тог ауто-пута од Плочника до Мердара у дужини од 44 километра износи око 570 милиона евра. Процењена вредност читаве деонице ауто-пута износи око 920 милиона евра. Значај ауто-пута је што ће повезати око пола милиона грађана који живе у Пиротском, Нишавском и Топличком округу, а код Ниша ће се повезати на Коридору 10 и омогућити Србији излазак на албанску луку Драч на Јадранском мору. Ауто-пут Ниш-Мердаре-Приштина биће део индикативне-основне транспортне мреже Европске уније. Инвеститор изградње ауто-пута су „Коридори Србије“.

Извор: Танјуг