Ј. Јоксимовић: Србија не прича празне приче него ради на добросуседству

30. јул 2019. | Лесковац

Ј. Јоксимовић: Србија не прича празне приче него ради на добросуседству

Србија и Северна Македонија први пут су успоставиле прекограничну сарадњу у оквиру које је у Лесковцу данас званично представљен први јавни позив за организације из Пчињског и Јабланичког округа из Србије, односно Северо-источног и Скопског региона из Северне Македоније за који је обезбеђено 1,2 милиона евра бесповратних средстава из фондова ЕУ.

За прекограничну сарадњу са Северном Македонијом обезбеђено је укупно 3,5 милиона евра кроз средства претприступне помоћи ЕУ (ИПА) од 2016. до 2020. године, а општине имају могућност да учествују у програмима које ће подстаћи локално запошљавање, одрживи развој, регионални развој, туризам.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подсећа да је Србија као земља кандидат имала успешне програме прекограничне сарадње са Хрватском, Мађарском, Бугарском, Румунијом, БиХ и Црном Гором, наводећи да је од великог значаја сарадња и са Северном Македонијом.
„Ово је сигнал да Србија жели да развија своју коалицију партнерстава у региону и у свету. Ми желимо пријатеље и добре и отворене политичке и економске односе, а што се тиче сарадње са Северном Македонијом, поред овога, најављен је и почетак интегрисаног управљања границом на прелазу Прешево-Табановци“, подсетила је министар.

Јоксимовић је истакла да Србија на тај начин врло конкретно показује да све најаве спроводи у дело на корист грађана, јер је и суштина регионалног развоја смањивање неједнакости, те да сви грађани имају користи од европских интеграција.
„Србија отвара поглавља, користи фондове и означена је као земља која предњачи у процесу европских интеграција. Северна Македонија чека на почетак отварања преговора и Србија подржава њен европски пут“.

Како је рекла, Србија за разлику од неких не спотиче друге, већ подржава европске аспирације региона, оно што говоримо то и радимо и не залажемо се само декларативно за добросуседске односе.

Јоксимовић је позвала локалне самоуправе да учествују у овом програму, као и да се оспособе да користе бесповратна средства из Европске уније.

Извор: Танјуг