Ј. Јоксимовић: Хан подржава проширење и разуме регион

25. јул 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Хан подржава проширење и разуме регион

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да актуелни комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан, који данас долази у Београд, подржава проширење и разуме регион и да верује да ће његова посета бити корисна.

Јоксимовић за Танјуг каже да је Ханова посета важна из неколико разлога.

Објашњава да је Хан званични кандидат Аустрије за комесара у новом сазиву ЕК, те да се, иако се још не зна који портфолио ће добити, помиње могућност да задржи исти ресор, иако то није уобичајена пракса.

Министар истиче да је Хан током петогодишњег мандата показао да је одмерено наступао према свима у нашем региону, да је добро упознао ситуацију у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима и да је Србија са њим имала добру и конструктивну сарадњу.
„Имали смо подршку за отварање поглавља, када год је са наше стране било резултата, одличну сарадњу у вези са ИПА средствима, које сам као надлежни министар имала са њим и његовим тимом, што је резултирало чињеницом да смо од 2014. до 2020. програмирали око 1,5 милијарди евра за бројне пројекте широм Србије, што је око 200 милиона евра годишње“, навела је Јоксимовић.

Упитана да ли би за Србију било добро да Хан остане комесар за проширење, Јоксимовић понавља да ће он остати комесар и да се не зна у ком ресору, те да је важно да људи који су добронамерни и коректни у погледу проширења и стабилизације односа у региону остану део и новог сазива ЕК.

На питање шта ће, према њеном мишљењу, бити на столу током Ханове посете Србији, министар наводи да ће његови предстојећи сусрети са председником и премијерком свакако имати теме будућности политике проширења у односу на нове односе и снаге унутар европских институција, али посебно и у оквиру стања у региону, као и будућности наставка дијалога Београда и Приштине.

Подсетила је да је Хан од почетка јасно стао на позицију обавезног повлачења тарифа којима је Приштина прекршила регионалне економске споразуме и ССП са ЕУ, али и додатно подрила амбијент за наставак дијалога.
„Отуда је важно да председник и премијерка на отворен начин изнесу реалну ситуацију и позицију Србије, а Хан је показао до сада да уме да чује аргументе и позиције свих страна и верујем да ће ово бити корисна посета“, истакла је Јоксимовић.

Кад је реч о ЕУ интеграцијама, Јоксимовић каже да ће Хану бити пренета и очекивања Србије у погледу наставка приступног процеса и бројних реформских активности из области владавине права које се интензивно спроводе, и на нивоу законодавне и извршне власти.

Те активности би, како је навела, требало да буде евидентиране и у незваничном извештају о напретку у владавини права током јесени, на основу којих ће државе чланице давати сагласност за отварање нових поглавља током финског председавања Савету ЕУ, до краја децембра ове године.

Извор: Танјуг