Ј. Јоксимовић: Макрон подвукао кључну улогу и одговорност ЕУ за стабилност региона

17. јул 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Макрон подвукао кључну улогу и одговорност ЕУ за стабилност региона

Разговори француског председника Емануела Макрона и председника Србије Александра Вучића заиста су били отворени и што је још важније плодотворни и обојица су разумели позиције које имају по питању КиМ, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Упитана какво је њено мишљење о обећању француског председника Емануела Макрона о подршци обнови дијалога Београда и Приштине и најави специјалног састанка који ће имати за циљ да доведе до споразума, Јоксимовић за О2 телевизију каже да је Макрон разумео шта је став Србије који је председник Александар Вучић у дуготрајном разговору изнео и да је он (Макрон) на ентузијастичан начин рекао да ће се ангажовати да се поново седне за сто, али уз услов да Приштина повуче тарифе.

Макрон је током дводневне званичне посете Србији, сматра Јоксимовић, упутио још једну важнију поруку, а то је, додаје, да је овај простор европски и да одговорност за његову стабилност сноси ЕУ.

Индиректно, наводи, то значи да је стабилизација ситуације, решавање косовско-метохијског проблема и наставак дијалога тест за функционалност ЕУ на питањима безбедности и стабилности на европском континенту и европском простору.
„Он враћа одговорност на терен ЕУ као потписнице Бриселског споразума“, рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да је Приштина све време изјавама и потезима покушавала да уништи кредибилитет ЕУ.
„ЕУ је та која има одговорност и то је Макрон децидно рекао“, каже Јоксимовић и подсећа да је и немачка канцеларка Ангела Меркел позвала Приштину да повуче тарифе на српску робу, а што је Београд поставио као услов за наставак дијалога.

То је, рекла је Јоксимовић, тражио и амбасадор САД Кајл Скат, те нагласила да постоји синергија позива Приштини да повуче унилатералне тарифе којима крши споразуме укључујући и ССП, те подсетила да је управо због унилатералних тарифа Приштине отказан састанак представника Приштине и Београда у Паризу са Макроном и Меркел који је био заказан за почетак јула.
„Видећемо какви су ефекти тих позива. Та синергија мора да доведе до тога да Приштина повуче тарифе, релативно брзог наставка дијалога и покушаја тражења решења које ће, како је Макрон рекао, уважити и једну и другу страну, а не максималистичке захтеве једне и друге стране“, навела је Јоксимовић.

Извор: О2 и Танјуг