Ј. Јоксимовић примила у опроштајну посету амбасадора Норвешке

05. јул 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић примила у опроштајну посету амбасадора Норвешке

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је у опроштајну посету амбасадора Норвешке Арнеа Санеса Бјорнстада. Разговарали су о будућим активностима Србије у области европских интеграција и сарадњи две државе у том процесу, ефектима реформи које се спроводе, амбијенту у ЕУ после избора за Европски парламент, билатералним односима и другим актуелним темама.

Јадранка Јоксимовић захвалила је на помоћи и подршци коју Норвешка, иако није члан ЕУ, пружа Србији у европским интеграцијама. Она је посебно значајна у сегменту реформи – нарочито у поглављима 23 и 24 које се односе на владавину права, државну управу, конкурентност, заштиту животне средине, климатске промене, али и усклађивање стандарда и прописа.

Министар је навела да је Норвешка, од 2008. године, определила више од 100 милиона евра бесповратних средстава за бројне пројекте и развојну помоћ. Она је превасходно усмерена ка унутрашњем развоју државе, одрживом процесу европских интеграција, као и за суочавање са бројним глобалним изазовима – како у периоду приступања, тако и када будемо део ЕУ. Посебно је истакнута будућа сарадња у сегменту локалног и регионалног развоја са посебним акцентом на развој најсиромашнијих општина, и посебно пограничне регионе.

Министар за европске интеграције верује и да ће нови сазив Европског парламента кредибилну политику проширења задржати високо на агенди ЕУ. Нагласила је и да ће Србија поред технички спремних поглавља, током председавања Финске Саветом ЕУ, припремити још нека.

Амбасадор Арне Санес Бјорнстад нагласио је да ће Норвешка – иако није члан ЕУ, наставити да подржава и помаже напредак и европски пут Србије, која је – како је рекао, њен дугогодишњи пријатељ и важан партнер. Оценио је да реформе које се спроводе дају позитивне ефекте и да би требало да буду динамичније, посебно у владавини права. Подсетио је и да је Норвешка расписала позив за прикупљање предлога пројеката за доделу бесповратних средстава за Западни Балкан за 2018. годину, који поред програма билатералне сарадње овај пут обухвата и регионалне и прекограничне иницијативе.

Јоксимовић и Бјорнстад потврдили су задовољство квалитетом билатералних односа и указали да увек има простора за њихово даље развијање.

Министар је амбасадору Бјорнстаду пожелела пуно успеха у будућем професионалном раду.

Извор: Танјуг