Ј. Јоксимовић: Да државе пријатељи проширења буду гласније

04. јул 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Да државе пријатељи проширења буду гласније

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је вечерас да верује да ће Финска, која је преузела председавање ЕУ, наставити да подржава политику проширења засновану на реалним критеријумима и да ће Србија током шестомесечног председавања задржати динамику у европским интеграцијама.

Јоксимовић је на пријему који је поводом обележавања почетка финског председавања Савету ЕУ организовао амбасадор Кимо Лахдевирта, истакла да је та земља још један пријатељ Србије и политике проширења.
„Знамо да Финска подржава кредибилну политику проширења, без обзира да ли је проширење званично наведено као један од приоритета финског председавања, иако није“, истакла је Јоксимовић.

Она је појаснила да кредибилна политика значи да земља кандидат напредује онолико колико је испунила својих обавеза из приступног процеса, односно да ЕУ и државе чланице препознају и учине тај напредак видљивим - отварањем или затварањем поглавља, све до коначног циља, а то је пуноправно чланство.

Јоксимовић је истакла да су реформе које држава спроводи важне пре свега због грађана, али да и сама логика процеса приступања налаже да земља кандидат буде озбиљна и у вези са пуноправним чланством.
„Због тога очекујемо да ЕУ након консолидације и нове прерасподеле после избора, препозна политику проширења као део својих лидерских капацитета и обновљене улоге и глобалног актера, баш као што је Финска зацртала као један од приоритета председавања“, рекла је Јоксимовић.

Она је захвалила аустријском, бугарском и румунском председавању на континуираној подршци политици проширења и региону Западног Балкана, наводећи да „смо заједно урадили колико смо могли“.
„Можда је могло и више, није увек све до кандидата. Нешто јесте и до нас, али мислим да не можемо бити незадовољни“, истакла је она.
Додала је да очекује да и финско председавање задржи фер однос, односно да Србија буде вреднована онолико колико буде и радила.

Истакла је да верује да ће Србија до краја године имати прилику да покаже две особине, које су и до сада обележиле њен европски пут, а то су опредељеност ка реформама и стрпљење и поуздање да ће ЕУ почети да говори једним гласом о политици проширења.
„Добро чујемо бројне поруке које су врло гласне из неких земаља и сматрамо да је легитимно право да се преиспитује и анализира ефикасност и побољшање квалитета свих политика ЕУ да би она била снажнија на глобалном формату. Али с друге стране, охрабрујем све друге земље чланице, које су искрени пријатељи политике проширења, да буду исто тако гласне“, рекла је Јоксимовић.

Политика проширења може само да помогне ЕУ, рекла је Јоксимовић и додала да ће Србија задржати стрпљење, које је већ показала.
„Али се надамо да ће политика проширења остати једна од најбољих политика ЕУ, која је свима донела корист“, рекла је Јоксимовић.

Наводећи да оне државе које лако посустају и одустају немају шта да траже у процесу европских интеграција, Јоксимовић је рекла да Србија има довољно капацитета, воље, способних људи и идеја које може да понуди ЕУ.
„Нисмо ми у региону само извор потенцијалне нестабилности, већ неко ко може да да нови импулс ЕУ и одрживој Европи“, рекла је Јоксимовић и подсетила да се Србија ове године придружила групи од 47 земаља које подносе национални извештај о циљевима одрживог развоја агенде УН 2030.
„Верујем и да ће председник Александар Вучић на Генералној скупштини УН у септембру поднети тај извештај“, нагласила је Јоксимовић.

Она је истакла да верује да ће Србија задржати динамику и да ће до краја године и финског председавања отворити нова поглавља. Истакла је да су већ технички припремљена поглавља 2, 4, 14 и 21 која обухватају слободу кретања радника, слободу кретања капитала, транспорт, те трансевропске мреже, као и да почиње рад на преговарачкој позицији за Поглавље 3, које се тиче слободе пружања услуга, да се завршава рад на преговарачкој позицији за Поглавље 27, које се тиче заштите животне средине, да се ради и на Поглављу 28, које обухвата заштиту потрошача и здравља.
„Ми свој део посла радимо, а верујемо да ће Финска бити искрени подржавалац политике проширења засноване на реалним критеријумима и да ћемо до краја године моћи да кажемо да је финско председавање било релативно или баш значајно успешно за Србију“, закључила је Јоксимовић.

Извор:Танјуг