Ј. Јоксимовић и Молина: Јасна подршка Шпаније Србији на ЕУ путу

11. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић и Молина: Јасна подршка Шпаније Србији на ЕУ путу

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и новопостављени амбасадор Шпаније Раул Бартоломеo Молина разговарали су о плановима Србије у наставку европских интеграција и сарадњи две државе у том процесу, резултатима реформи које се спроводе током приступања, ситуацији у региону и Европској унији, билатералним односима и другим темама.

Јадранка Јоксимовић упознала је Молину са активностима наше државе у процесу приступања. Поновила је да је чланство у ЕУ стратешки спољно-политички интерес наше државе и потврдила нашу посвећеност евроинтеграцијама. Захвалила је на свеукупној помоћи и подршци коју нам Шпанија даје на путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Министар је навела да је Србија опредељена да спроводи реформе, што је потврдио – како је оценила, и генерално позитиван Извештај Европске комисије, у коме је констатован мањи или већи напредак у највећем броју области, али и без назадовања. Стога она очекује да ћемо до краја месеца – када се завршава румунско председавање Саветом ЕУ, отворити нека од поглавља за која смо технички спремни.

Јадранка Јоксимовић посебно је захвалила амбасадору Шпаније на доследном и принципијелном ставу те државе – базираном на поштовању међународног права, по питању непризнавања самопроглашене независности Косова. Навела је да је Београд спреман на наставак дијалога чим Приштина укине нелегитимне таксе на робу из Централне Србије. Указала је да је Србија опредељена за проналажење одрживог решења, али и да Приштина – за разлику од Београда, није испунила ниједну обавезу дефинисану Бриселским споразумом.

Амбасадор Молина нагласио је да је Србија важан чинилац регионалне стабилности и важан и поуздан партнер ЕУ. Потврдио је да ће Шпанија наставити да подржава европски пут Србије која, како је навео, има јасну европску будућност. Констатовао је да економске и реформе из области владавине права дају резултате и да би их требало динамично наставити.

Јоксимовић и Молина констатовали су да су односи две државе на изузетно високом нивоу и да постоји обострана заинтересованост за њиховим јачањем. Сагласили су се да има простора за снажење економске сарадње која би требало појачано да прати одличне политичке односе две државе.

Извор: Танјуг