Ј. Јоксимовић: Малициозно je рећи да нема основа за отварање поглавља

05. јун 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Малициозно je рећи да нема основа за отварање поглавља

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да не зна шта пишу медији у Хрватској, али да зна шта је Србија урадила у смислу напретка у кључним областима, што Извештај ЕК о напретку и потврђује.

Она је то рекла за „Политику“ упитана да прокоментарише писање хрватских медија да може да се деси да Србија овог месеца неће отворити ниједно поглавље у преговорима са ЕУ.
„Подсећам да је у Извештају оцењено да је у Поглављу 23 дошло до ограниченог напретка, иако мислимо да је урађено и више него што Извештај констатује и то смо предочили Европској комисији и чланицама, док се у Поглављу 24 констатује такође напредак“, рекла Јоксимовић.

Што се тиче Поглавља 35 које се такође мери у односу на одлуку о отварању других поглавља, јасно је, како наглашава, да Београд није опструисао имплементацију, већ да „Приштина из дана у дан урушава темеље Бриселског споразума чији је потписник и ЕУ, односно висока представница за спољну политику и безбедност“.
„Према томе, требало би бити баш малициозно креативан да би се рекло да нема основа за отварање поглавља“, истакла је Јоксимовић.

Упитана да ли је то одраз реалног стања и неприпремљености Србије или део политичких притисака у вези с решавањем проблема КиМ, она подсећа да шест година Приштина не само да не спроводи обавезу формирања ЗСО, већ да сад Тачи који је потписник, каже да ЗСО неће ни бити формирана.
„Е, то је питање за ЕУ, а не за притисак на Београд“, закључила је Јоксимовић.


Извор: Политика