Ј. Јоксимовић: Избори показали да је ЕУ и даље у моди

27. мај 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: Избори показали да је ЕУ и даље у моди

Министар за европске интеграција Јадранка Јоксимовић поручила је вечерас да су прелиминарни резултати избора за Европски парламент позитивни за политику проширења и истакла да очекује да и 2019. буде година солидног темпа за Србију на путу ка ЕУ.
„Мислим да резултати показују да је и за грађане ЕУ, Европа још у моди и да ЕУ није доживела заборав својих грађана, већ да су они врло заинтересовани и агилни, иако су се различите земље бавиле различитим темама у предизборној кампањи”, рекла је Јоксимовић на Европској изборној ноћи, у организацији Делегације ЕУ у Србији и портала European Western Balkans.

Навела је да очекује да Извештај о напретку Србије, који ће бити објављен 29. маја, буде позитиван, заснован на чињеницама, које, каже, говоре да назадовања није било.
„Не очекујем да буде назадовања ни у једној области. Негде ће бити већег напретка, негде мањег”, истакла је Јоксимовић.

Она је подсетила да је Србија означена као једна од предњачећих земаља, не само у процесу преговора него и коришћења претприступних фондова, који нису доживљај ЕУ као банкомата, већ заједничке политике солидарности и смањења неједнакости у ЕУ.

Како је навела, прелиминарни резултати избора су показали да је одрживо развијана и развијена, стабилна, а у будућности још напреднија ЕУ ипак део опште бриге грађана ЕУ.

Наводећи да следи комбинаторика у ЕП кад је реч о коалицији, Јоксимовић је навела да је очигледно да су проевропске снаге однеле победу, што није лоша вест за заједничку политику проширења, уз све разлике које постоје међу политичким групама у парламенту.
„Очекујем да политика проширења неће пасти у заборав, већ да ће нови сазив европских институција поново разматрати заједничку политику проширења као своју могућност за обнављање лидерских капацитета ЕУ”, истакла је Јоксимовић.

То би значило да стабилност, просперитет и безбедност, мировни пројекат ЕУ, и даље путем активне интеграције може да буде пренесено и на друге, који су ван ЕУ.
„Ово данас није лоша вест за нас, ни за проширење”, истакла је Јоксимовић.

Како каже, резултати избора, уз све комбинаторике које ће креирати констелацију у ЕУ институцијама, нису лоша вест.
„ЕУ је у моди и у ЕУ и верујем да и ми треба да будемо заинтересовани за нашу будућност у ЕУ, уз све препреке које ће се појављивати и које се појављују, али да одрживи правац развијања нашег друштва задржимо”, истакла је Јоксимовић.

Извор: Танјуг