Ј. Јоксимовић: ЕУ интеграције подржава 55 одсто грађана Србије

18. јaнуар 2019. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ интеграције подржава 55 одсто грађана Србије

Европске интеграције подржава 55 одсто грађана Србије, рекла је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која је представила најновије шестомесечно истраживање Министарства за европске интеграције, урађено према стандарду Евробарометра.

Јоксимовић је рекла да је истраживање показало стабилну подршку грађана европским интеграцијама, будући да су и у јулу прошле године одговори на питање да ли бисте на референдуму подржали улазак Србије у ЕУ били готово идентични као и у децембарском истраживању. 

Јоксимовић је на седници Националног конвента о ЕУ рекла да је истраживање показало и да 75 одсто грађана подржава реформски процес у Србији невезано за европске интеграције, што је напредак у односу на претходно истраживање из јула, када је тај процес подржавало 68 одсто грађана.

Кад је реч о дијалогу Београда и Приштине, 64 одсто грађана сматра да би тај проблем требало да се решава независно од тога да ли то тражи Европска унија, што, каже министар, показује зрелост нашег друштва.
„То је добар показатељ да су људи оснажили код себе рационалну димензију перцепције ЕУ у односу на емоционалну, која није до краја у сагласју са рационалном, то показује зрелост нашег друштва, да су грађани свесни процеса који се дуго води. То је зрелост и рационалан приступ који одликује ставове већине грађана Србије у односу на процес европских интеграције“, рекла је Јоксимовић.

Рекла је и да истраживање показује да би грађани желели да буду више информисани о политици према младима, образовању, социјалној политици, заштити потрошача, фондовима ЕУ и конкретним пројектима који се из њих финансирају. 

Јоксимовић је навела да је испред ЕУ изазовних шест месеци у току којих политика проширења неће „доживети своју ренесансу“, али да то не значи да Србија треба да буде интровертна и да не користи то време да комуницира више са грађанима о европским интеграцијама и ради на реформама.

Говорећи о ИПА фондовима ЕУ, Јоксимовић је рекла да је важно да се они искористе и због тога да би Србија, када постанемо чланица ЕУ, користила на прави начин кохезионе фондове, који су много већи.

Навела је да је Србија од 2007. године, откад користи ИПА фондове, предњачила у региону по искоришћености, те да по том основу држава добија од Европске комисије, не само добре коментаре, већ и награде у новчаном смислу.

Из ИПА фондова је за 2018. годину предвиђено 179,1 милион евра, рекла је Јоксимовић и истакла да ће у наредним месецима бити потписано неколико финансијских споразума који ће осигурати подршку секторима животне средине, развоју људских ресурса и друштвеном развоју.
„Скоро 40 милиона евра за 2018. годину ће бити издвојено за потребе улагања у иновације, подршку малим и средњим предузећима, посебно у улагање у опрему и технологију, што је директна подршка локалном економском развоју, политици запошљавања, политици према младима, иновацијама и одрживом регионалном развоју“, рекла је Јоксимовић.

Ове године ће процес програмирања бити обележен идентификацијом приоритета и активности за две године, 2019. и 2020, а припрема се подршка од око 300 милиона евра, који ће бити усмерени на реформе у области владавине права, правосуђе, животну средину, јачање конкурентости српске привреде, улагање у развој људског капитала и унапређење политике запошљавања, поготово међу најугроженијим групама.
„Мислим да су то важне ствари које ће трасирати и дефинисати политику Владе Србије и европских интеграција у целом друштву”, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да је ту важна улога и Националног конвента, који ће са владом у синергији покушати да мотивише све заинтересоване да у тим областима припремају добре пројекте како локалне самоуправе не би тражиле толико новац из буџета, већ користиле грантове.

Извор: Танјуг

 

 

 

 

 

 

J. Јоксимовић је на седници Националног конвента о ЕУ

J. Јоксимовић је на седници Националног конвента о ЕУ

 

J. Јоксимовић је на седници Националног конвента о ЕУ

J. Јоксимовић је на седници Националног конвента о ЕУ

 

J. Јоксимовић је на седници Националног конвента о ЕУ

J. Јоксимовић је на седници Националног конвента о ЕУ