Информације Актуелности

Од ЕУ 63 милиона годишње за јачање права рањивих група

3. октобар 2018. | Београд

Од ЕУ 63 милиона годишње за јачање права рањивих група

Србија је прва земља ван ЕУ која се прикључила програму ЕУ „Права, једнакост и грађанство“, захваљујући чему је добила приступ фондовима намењеним додатном јачању и оснаживању права рањивих група, речено је данас на конференцији у Београду.

ЕУ је у ту сврху за период од 2014. до 2020. године, издвојила 439 милиона евра, односно 63 милиона годишње, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, на конференцији на којој су о значају тог корака који је Србија направила говорили и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Јоксимовић је оценила да је учешће у програму ЕУ важно и да је Србија приступом том фонду показала да је кредибилан партнер.

„Овај програм је програм у коме се Србија третира апсолутно као и остале земље чланице ЕУ, што показује колико смо вредно радили. Циљ је да се унапреди положај свих, а можда је ово најбољи програм, јер таргетира најугроженије групе“, рекла је Јоксимовић.

Циљ конференције био је да се представници цивилног друштва, државних институција, невладиног сектора, Сталне конференције градова и општина (СКГО), упознају са могућностима за финансирање пројеката који за циљ имају унапређење положаја рањивих група попут инвалида, Рома, жртви насиља у породици...

Извор: Танјуг