Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић и Шиб: Србија показује напредак у реформама

26. септембар 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић и Шиб: Србија показује напредак у реформама

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са новоименованим амбасадором Немачке Томасом Шибом о европским интеграцијама Србије и наставку међусобне сарадње у том процесу, ефектима реформи које се током приступних преговора спроводе, ситуацији у региону, билатералним односима.

На састанку је оцењено да су односи две државе на високом нивоу, да постоји обострана опредељеност за јачање свеукупне сарадње, да је Немачка значајан економски и политички партнер Србије и важна подршка у процесу европских интеграција. Захваљујући на томе, министар је истакла да је, у последњих 15 година, та држава определила више од 1.6 милијарди евра бесповратних средстава за бројне развојне пројекте и нашој земљи.  

Јадранка Јоксимовић упознала је Томаса Шиба са плановима у процесу приступања. Очекује да до краја године - до када Аустрија председава саветом ЕУ, отворимо нека од поглавља за која смо технички спремни. Обавестила је амбасадора да су раније припремљене преговарачке позиције за поглавља  9 - финансијске услуге, 18 - статистика, 17 - економска и монетарна унија, да смо недавно послали преговарачке позиције за поглавља 2 - слобода кретања радника и 4 - слобода кретања капитала и да су у припреми још нека поглавља.

Србија, реформама које се спроводе придаје изузетан значај, јер су оне - кроз примену европских вредности, у функцији побољшања стандарда грађана и изградње модерне државе, рекла је Јоксимовићева. Она и Шиб, сагласни су да су у том смислу, посебно важне реформе у поглављима 23 и 24 - области правосуђа, борбе против криминала и корупције, мањинских права, медијских слобода. Министар је нагласила да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије око Уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате.

Јоксимовић је обавестила Шиба да је Влада усвојила Закон о бесплатној правној помоћи као и Закон о заштити података о личности и да је у финалној припреми Закон о спречавању корупције. То је, како је навела, важан сет закона из Поглавља 23, што је од великог значаја за државе чланице које на основу напретка у овим областима доносе одлуку о отварању нових.

Амбасадор Томас Шиб потврдио је да је Немачка приметила напредак у Поглављу 23, што ће бити од значаја за одлуку отварању других поглавља.

Похвалио је економске реформе и стабилан макроекономски оквир Србије. Рекао је да ће Немачка наставити да подржава евроинтеграције Србије - засноване на испуњењу критеријума, пошто се - како  је навео, залагањем за стабилност региона - која утиче и на стабилност ЕУ, односом према процесу европских интеграција и резултатима реформи показала као озбиљан кандидат за чланство у Унији. Указао је и да се Србија, конструктивним ставом према мигрантској кризи, тероризму и другим питањима важним за ЕУ, доказала као њен значајан и поуздан партнер.

Извор: Танјуг

 

 

 

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Шиб

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Шиб

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић са амбасадором Шибом

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић са амбасадором Шибом

 

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић са амбасадором Шибом

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић са амбасадором Шибом