Ј. Јоксимовић: ЕУ природан избор Србије

08. мај 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ природан избор Србије


Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић подсетила је уочи Дана Европе, 9. маја, да је ЕУ настала као пројекат мира, а да је мир државама чланицама донео економски просперитет и напредак.
Јоксимовић је навела да се крајем јуна очекује одржавање Међувладине конференције током председавања Бугарске ЕУ на којој би „могли да отворимо нова преговарачка поглавља“.

„Спремили смо пет преговарачких позиција, радимо на још некима. Ако ме питате да ли ћемо свих пет отворити, нисам сигурна, али очекујемо у односу на резултате извештаја о напретку Србије, у односу на реформе које смо у међувремену предузели и у економији и владавини права, да отворимо најмање три поглавља“, рекла је Јоксимовић за Танјуг.

Како каже, отварање нових поглавља даће солидну динамику процесу интеграција и показаће колико је Србија заиста на стабилном европском путу.

„То је оно што грађани заправо мере, како напредујемо у реформама, да ли испуњавамо обећања која смо дали“, навела је Јоксимовић.

Она је подсетила да се Дан Европе прославља када и Дан победе, те да то није случајност будући да је ЕУ настала као пројекат мира због разарања и сукоба који су Европу и њене државе потресали вековима.

„Европа која је изашла из Другог светског рата као разорена и разједињена имала је за циљ да направи једну заједницу трајног мира међу европским државама. Тако да је пројекат ЕУ иницијално био пројекат мира, тај пројекат и јесте донео мир за ових нешто више од 60 година. Међу чланицама је донет мир и он је обезбедио и економски просперитет и напредак“, рекла је Јоксимовић.

Истиче да се баш зато земље које нису имале континуитет мира, попут Србије, упорно залажу за ЕУ, како из економских, тако и из безбедносних разлога.

„Уз све бројне изазове које у међувремену ЕУ има, као и уз садашње изазове са којима се суочава, ипак је она и даље најбоље место за живот и рад. И међу државама ЕУ постоје неразумевања, али не и непремостиви сукоби“, рекла је Јоксимовић и додала да је на тај начин, ЕУ задржала основу димензију са којом је настала, пројекат мира и прогреса свих држава.

„То је и разлог зашто се Србија руководи чврстим опредељењем процеса европских интеграција“, нагласила је министар и подсетила да је ЕУ не само највећи инвеститор, већ и највећи донатор Србије.

„Очекујем крајем маја или почетком јуна да први пут потпишемо и финансијски споразум везан за средства за развој пољопривреде, ИПАРД фонодови који би требало до 2020. године да обезбеде 175 милиона евра бесповратних средстава од ЕУ“, навела је она и додала да ће бити потписани и ИПА 2017 претприступни фондови за опште реформе.

„Владавина права, животна средина, правосуђе, транспортна инфраструктура и друго, то потписујемо током јуна и биће обезбеђено око 138 милиона евра бесповратних средстава у ове сврхе“, навела је Јоксимовић.

Како каже, ове активности показују да Србија има јасну европску перспективу, као и да, уз све проблеме са којима се суочава, ЕУ остаје најбоља политичка, економска и безбедносна организација.

„Сматрам да је Србији заиста место у ЕУ. То је наше природно окружење, наши су партнери Немачка, Шпанија, Француска,  Италија, Шведска. Понекад људи забораве да ЕУ није нека апстрактна творевина, већ су то земље са којима сарађујемо у привредном смислу, земље у које путујемо, идемо да студирамо, радимо“, навела је министар, напомињући да је порука европских интеграција Србије позитивна.

Извор: Танјуг