Ј. Јоксимовић: Србија спремна за сет нових поглавља

07. мај 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: Србија спремна за сет нових поглавља

Србија је спремна за отварање нових поглавља, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и додала да очекује да ће до краја јуна бити отворено најмање три.
„Ми смо спремни за читав сет нових поглавља, пет поглавља, поглавља 33 које се тиче буџетских и финансијских стандарда, поглавље 17 које се тиче економске и монетарне политике, поглавље 18 које се тиче статистике, поглавље 9 које се тиче финансијских услуга и поглавље 13 које се тиче рибарства. Припремамо и неке нове позиције. Не верујем да ћемо до краја јуна отворити свих пет, али мислим да би у односу на Извештај ЕК о напретку који смо имали, било више од два сигурно. Очекујем најмање три поглавља“, рекла је министар за Хепи телевизију.

Коментаришући наводе да је Србија „тројански коњ“ Русије и коментаре француског председника Емануела Макрона да би требало одложити процес проширења ЕУ, Јоксимовић је нагласила да Србија има сопствене интересе.
„Ми нисмо 'тројански коњ' ничијих интереса. Перцепција Србије у свету је много боља сада него раније и ми смо земља која се поштује, јер је представљамо заједно са председником Србије Александром Вучићем на најбољи начин. Разговори које водимо са ЕУ су на врло отвореном и високом политичком, а често и људски пријатном нивоу“, рекла је она.

Како је подвукла, кредибилитет се не може градити са лажним обећањима и „стварима које не можете да урадите“.
„Ова Влада, као и претходне, рекла је шта може и колико. Одмереност и одговорна решеност да се ухватите у коштац са стварима које нису једноставне је храброст која показује колику одлучност и сигурност поседујемо. У међународним односима, стрпљење и поштење вам дају резултат. Поштење је најбоља политика“, рекла је Јоксимовић.

Министар је такође навела да је она противник идеје о преговорима са ЕУ „у пакету“.
„Ја сам противник пакета и то сви знају и у Влади Србије и у ЕУ и особа сам која не реагује на притиске. Показујемо флексибилност у односу на наше интересе и потребе преговора. Пакет нема никаквог смисла јер морате да мерите напредак сваке државе која је у пакету. Неке земље су у различитим фазама тако да то није реална слика. Србија и Црна Гора су највише напредовале“, рекла је она.

Како је навела, постоји 35 поглавља и свако поглавље је посебно.
„Закони, усвајање закона, стандарди, прилагођавања... Када отворите поглавље значи да постоји довољан ниво усклађености са нормама ЕУ, онда идете даље у реформе и када сте у потпуности ускладили све са ЕУ, то поглавље се затвара“. рекла је она.

Истакла је и да су најтежа поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права, реформе правосуђа, борбе против корупције, организованог криминала, миграција, безбедности итд.
„То су поглавља која се прва отварају и последња затварају зато што се кроз та поглавља мења читав систем, а ја бих рекла и више од тога. То су прошле све земље, чак и чланице ЕУ које и сад кроз то пролазе. Мења се поглед на свет и начин живота. Није лако да у посттранзиционој земљи почнете да мењате већину ствари и почнете другачије да размишљате. Ми се фокусирамо на себе па ће тај наш улазак у ЕУ бити извеснији“, рекла је Јоксимовић.

Када је реч о правно обавезујућем споразуму за Косово и Метохију, министар је нагласила да он треба да буде дефинисан кроз преговоре и разговоре.
„Замислите да улазите у преговоре где је све унапред познато. То не може тако. Бриселски споразум мора да буде испуњен све до једне тачке. Ми смо испунили скоро све што је тражено од нас, док друга страна није. Постоје и наши интереси који морају да се испоштују, пет година није формирана ЗСО. Рекла сам да је и ЕУ крива једним делом што то није испуњено, јер стављањем потписа ЕУ морала је да буде јачи гарант спровођења тог споразума“, казала је она.

Како је нагласила, када је Бриселски споразум договаран, биле су јасне обавезе и једне и друге стране.
„Приштина је показала већи капацитет за претњу и насиља него капацитет за дијалог и компромис. Жао ми је што ЕУ није раније притисла Приштину да уради шта је требала да уради и сада се виде резултати тог попуштања“, рекла је министар.

Јоксимовић је истакла да је за Србију веома важан предстојећи самит „Западни Балкан и ЕУ“ у Софији.
„Самит је важан јер ће се говорити о повезивању, о инфраструктурним пројектима који ће бити добрим делом финансирани из фондова ЕУ. То је за нас изузетно важно. Наш регионални одрживи развој зависи од развоја инфраструктуре локалних и регионалних путних мрежа. То је део заједничке европске транспортне мреже и њима је то у интересу. Политика проширења је политика ЕУ. Мислим да је потребно да искористимо све најбоље што можемо да урадимо за нашу земљу и много је важно да се појавимо тамо где имамо шта да кажемо о Србији, казала је Јоксимовић и упитала „зашто бисмо дозволили да други говоре о нама, а да нас нема да представимо свој став“?

Извор: TV Happy и Танјуг