Ј. Јоксимовић и Фратини: Србија је посвећена напретку и стабилнoсти региона

12. април 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић и Фратини: Србија је посвећена напретку и стабилнoсти региона

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се са председником Италијанског друштва за међународну организацију Франком Фратинијем. Разговарали су о Стратегији проширења, приступању Србије ЕУ и односима са том организацијом, реформама које се спроводе у процесу европских интеграција, приликама у региону и осталим важним темама.

Министар за европске интеграције оценила је да је за нашу државу Стратегија проширења ЕУ значајан подстицај и велико охрабрење. Истовремено, она је и битан политички сигнал који потврђује да се на Србију, као кандидата за пријем у Унију, аргументовано рачуна. Указала је и да 2025. година није обећана година у којој се очекује пријем наше државе у ЕУ, већ да би је требало прихватити као оквиран рок.  

Јадранка Јоксимовић очекује да ће Србија током бугарског председавања Савету ЕУ - у првој половини године, отворити неколико поглавља. Прецизирала је да је наша држава у потпуности спремна за отварање пет поглавља: 33 - финансијске и буџетске одредбе, 9 - финансијске услуге, 13 - рибарство, 18 - статистика и 17 - економска и монетарна унија.

Јадранка Јоксимовић и Франко Фратини сматрају да је стабилност региона значајна и за Европску унију. А за Србију је, према речима министра, успостављање и обезбеђивање стабилности - која је услов мира, развоја и напретка, приоритет који би требало да прихвате и следе сви у региону.

Саговорници истичу да се ЕУ - као гарант спровођења Бриселског споразума, обавезала да спроведе пуну примену свега што је договорено, и у том контексту, посебно формирања ЗСО. 

Председник Италијанског друштва за међународну организацију Франко Фратини истиче да је интенција Владе да буде активан и поуздан партнер ЕУ потврђена, али и примећена од европских партнера. Уверен да су реформе које се у Србији спроводе дале конкретне резултате и да су у функцији развоја привреде - пре свега кроз нове инвестиције, Фратини наглашава да је Србија показала да заслужује да постане члан Европске уније. Он је обећао да ће на све начине помоћи њен европски пут.

(извор: Танјуг)