Ј. Јоксимовић: ЕУ да поднесе свој део одговорности

02. април 2018. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ да поднесе свој део одговорности

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић позвала је данас Европску унију да се активније и одговорније укључи у питање поштовања Бриселског споразума, јер је то и њена обавеза као потписнице и гаранта.
„Ми ћемо инсистирати као озбиљна европска држава да се поштују правно обавезујући споразуми, који обавезују, наравно обе стране. Позивамо Европску унију да се на одговорнији, активнији начин укључи, да би њен потпис, којим је гарантовала спровођење овог споразума, заиста имао кредибилитет“, изјавила је Јоксимовић гостујући на РТС.

Она је нагласила да су председник Србије Александар Вучић и Влада Србије јасно показали да смо за дијалог и да показујемо максималну одговорност, и напоменула да се ту види разлика између правих држава и неуспелих пројеката.

Подсетила је да су Бриселски споразум 2013. године потписали тадашњи представници Београда и Приштине, али и тадашња представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, те нагласила да је тај споразум правно обавезујући и за ЕУ.
„Према томе, Бриселски споразум је потписан као правно обавезујући споразум, дакле између две стране, уз гаранцију и учешће Европске уније. Кад причамо о правно обавезујућем споразуму о свеобухватној нормализацији односа, ми смо се сви фокусирали на будући правно обавезујући споразум, а заборављамо да је и Бриселски споразум правно обавезујући“, истакла је Јоксимовић.

Министар је рекла да Приштина није у стању, нема политичку вољу и очигледно нема капацитете да спроведе чак ни основне принципе на којима је почивала прича о нормализацији.
„Не може само Београд да буде тај који треба да ради посао за све друге. Нека се сви укључе и нека поднесу свој део одговорности. Укључујући и Европску унију“, казала је Јоксимовићева.

Она је подсетила да је пун назив Бриселског споразума Први оквирни споразум о принципима нормализације односа и да је касније уследио имплементациони план.

Нагласила је да је Заједница српских општина део овог оквирног споразума.
„Заборавили смо да су тек онда требале да дођу на дневни ред за нас врло важна питања имовине, заштите културног наслеђа, људских права и несталих лица и због тога ћемо ми инсистирати као озбиљна европска држава да се поштују правно обавезујући споразуми“, навела је Јоксимовићева.

Према њеним речима, питање Косова и Метохије јесте везано са европским интеграцијама, али то је одвојен, паралелни процес.
„Ако само од тога буде зависио европски пут Србије, то ће бити погрешна одлука ЕУ“, сматра министар.
„Ово није само питање за Србију. То је питање за регион и Европску унију и из тог разлога мислим да ће на крају превладати став да посвећеност, конструктивност, напредак и реформе ће свакако, по мени, бити довољно добар разлог да се према Србији настави један, ја бих ипак рекла, позитиван однос у смислу европских интеграција“, рекла је Јоксимовић.

Она је нагласила да су европске интеграције „сусрет две политичке воље“ - с једне стране земље кандидата, у овом случају Србије и Европске уније.

„То има нека своја правила и процедуре, сви грађани знају да је доста компликовано, али оно што је наш интерес у европским интеграцијама јесу реформе, развој, коришћење фондова, претприступних фондова, све оно што наши грађани очекују, нове инвестиције и радна места, то су ствари које нас мотивишу да останемо посвећени процесу евроинтеграција“, рекла је Јоксимовићева.

Извор: РТС и Танјуг