Одлука ЕУ: Са Србијом се отварају поглавља 6 и 30

06. децембар 2017. | Београд

Одлука ЕУ: Са Србијом се отварају поглавља 6 и 30

 

ЕУ је формално донела одлуку о отварању поглавља 6 и 30 у преговорима са Србијом. Амбасадори земаља чланица на састанку у Бриселу усвојили су заједничку преговарачку позицију ЕУ, о којој је договор постигнут претходно на нивоу радне групе, чиме је практично учињен и последњи корак у процедури за отварање поглавља 6 о компанијском праву и 30 о економским односима са иностранством.

Естонија, као земља председавајућа ЕУ, заказала је међувладину конференцију на којој ће бити отворена нова поглавља, за понедељак, 11. децембар, у Бриселу. На конференцији ће, уз делегацију Србије и Европске комисије, учествовати и представници свих земаља чланица ЕУ.

Србија је у Брисел доставила и преговарачке позиције за поглавља 33 о буџетским и финансијским одредницама, поглавље 13 о рибарству и 9 о финансијским услугама, али о отварању ових поглавља још није постигнута сагласност између земаља чланица.

„Ја заиста не смем да будем задовољна тиме и не само ја, него ми као земља не смемо да будемо задовољни са, у овом тренутку, два отворена поглавља јер смо били у потпуности спремни за најмање три поглавља“, рекла је за Дневник РТС министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Према њеним речима, на такав закључак упућивала је реторика која је долазила од европских званичника, почевши од председника Европске комисије Жан Клод Јункера, који је говорио о посебном напретку Србије, високе представнице Могерини која је недавно рекла да је препознат екстремно добар напредак Србије, па до неких других држава чланица.

„Ја никада нисам давала нереалне процене, зато сам и говорила о три поглавља јер врло сам опрезна у управљању очекивањима код грађана“, истакла је Јоксимовић и поручила да је, без обзира што не можемо да будемо у потпуности задовољни, добро да динамика  процеса није прекинута.

„Само желим да верујем да то није политички сигнал успоравања Србије на европском путу, јер би то било у контрадикцији са свим овим о чему смо причали, најавама из ЕК и земаља чланица, али у сваком случају динамика постоји, динамика је остала иста. Ја сам веровала и мислила да је фер да буде убрзана јер смо, мислим, радили добро“, додаје Јоксимовићева.

Закључно с поглављима 6 и 30, Србија ће у преговорима о чланству у ЕУ од понедељка имати 12 отворених поглавља од укупно 35, од чега су два поглавља већ прелиминарно затворена.

Извор: РТС