Ј. Јоксимовић са делегацијом Украјине о преношењу искустава у процесу ЕИ

06. новембар 2017. | Београд

Ј. Јоксимовић са делегацијом Украјине о преношењу искустава у процесу ЕИ

Министар европских интеграција Јадранка Јоксимовић разговарала ја са делегацијом Украјине - коју чине представници те државе из различитих институција задужени за послове придруживања Европској унији, о досадашњим и будућим активностима Србије у процесу приступања и видовима сарадње две државе на европском путу.

Јоксимовић је на почетку захвалила Украјини на принципијелној позицији непризнања тзв.независног Косова, и поновила наш принципијелан став око признавања суверенитета и територијалног интегритета Украјине, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Министар се осврнула и на скорашњу ситуацију у вези са иступањима украјинског амбасадора у Србији, и нагласила да убудуће морамо показати међусобно више политичког такта једни према другима, чак и у оним питањима око којих имамо различите ставове. Изразила је уверење да то неће значајније пореметити наше добре односе.

Јоксимовић је подсетила да сарадња са Украјином у процесу европских интеграција траје дужи низ година и да постоји потенцијал за њено интензивирање. Потврдила је спремност Србије да пренесе сопствена искуства из процеса приступања, укупним преговорима, специфичним поглављима, али и коришћењу претприступних фондова.

Чланови делегације Украјине, који су у студијској посети нашој држави, захвалили су се министру на спремности да подели део искуства из политичког и техничког процеса преговора. Истакли су је свуда препознат напредак Србије, политичка посвећеност али и способност српске администрације, те да су искуства наше земље важна и драгоцена са Украјину. Надају се наставку сарадње, која ће - како су рекли, бити корисна за њихову државу.

Студијска посета је организована у сарадњи са ГИЗ-ом, немачком организацијом за техничку сарадњу.

Извор: Танјуг