Ј. Јоксимовић: Дунавска стратегија потенцијал за регионални развој

18. октобар 2017. | Будимпешта

Ј. Јоксимовић: Дунавска стратегија потенцијал за регионални развој

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Дунавска стратегија представља једну од најважнијих макростратегија Европске уније. „Дунавска стратегија има више значења. Она није само потенцијал за раст, она је како је то овде премијер Виктор Орбан добро нагласио, она је заправо један посебан идентитет свих земаља које се налазе у Подунавском региону и које припадају централној и југоисточној Европи“, рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић, која је учествовала на Шестом годишњем форуму макро-регионалне стратегије ЕУ за подручје Дунава у Будимпешти, сматра да је одлично да Србија и тај свој идентитет гради у оквиру Европске уније, у оквиру европског пута јер подунавски регион чине земље од Немачке преко Аустрије, Мађарске, Словачке, Хрватске и друге.

„И ми ту припадамо и мислим да је јако добро да фондове који стоје на располагању, а стоје, иако нису довољно искоришћени и чини ми се да није још увек довољно ни развијена ни искоришћена ова стратегија, али да смо ту да смо присутни и да смо препознати као земља која заиста види потенцијал раста у региону у којем се налазимо“, рекла је Јоксимовић.

Како је додала, то није само регион Западног Балкана. „То је регион Југоисточне и Централне Европе и Подунавски регион где Србија заиста може да има једно важно место и у развојном смислу и у смислу грађења нашег  европског додатног идентитета“, навела је она.

Та регионална,  међурегионална, унутаррегионална сарадња је нешто што је и градило Европску унију и на чему су бројне земље изградиле своју припадност Европској унији, закључила је министарка.

 

 

 

(извор: Танјуг)