Ј. Јоксимовић: Трудимо се да обезбедимо стабилно снабдевање гасом

18. октобар 2017. | Будимпешта

Ј. Јоксимовић: Трудимо се да обезбедимо стабилно снабдевање гасом

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је данас у Будимпешти да је за грађане кључно питање да ли ће после 2020. године имати стабилан извор снабдевања гасом, због чега је важно радити и на регионалним пројектима поштујући обавезе из Трећег енергетског пакета ЕУ.

Министар Јоксимовић је учестовала на Шестом годишњем форуму макро-регионалне стратегије ЕУ за подручје Дунава, на панелу који се тицао енергетске безбедности земаља у подунавском региону.

 „То је такође вишеструко значајано за нас. Ми јесмо земља кандидат, имамо обавезе у оквиру Поглавља 15 и усклађивања са Трећим енергетским пакетом, али са друге стране кључно питање које ће нам поставити наши грађани је да ли ћемо имати стабилан и предвидив извор снабдевања гасом после 2019/2020. године“, рекла је Јоксимовић.

Она је додала да политичари на то питање морају да дају одговор нашим грађанима, уважавајући истовремено чињеницу да смо земља кандидат за чланство у ЕУ и да имамо обавезе из Трећег енергетског пакета.

„Говорили смо о регионалним пројектима из области гасног снабдевања, о интерконекторима, између осталог и о пројекту од посебног значај за нас - интерконектору између нас и Бугарске“, додала је она.

Како каже, тај интерконектор неће решити проблем до краја, али је и те како допринос диверсификацији гасног снабдевања.

Подсетила је да је пројекат у доброј мери финансиран из средстава ЕУ, односно ИПА фондова и кофинансиран из буџета Србије.

 „Припреме иду добро иако је било неких проблема и кашњења“, закључила је Јоксимовић.

Како је рекла, разговорало се о томе како земље овог региона које су високо зависне од увоза гаса и других енергената могу да обезбеде својим грађанима  енергетску безбедност и како да се кроз сарадњу, па и у оквиру дунавског региона, покрену пројекти који се на пример тичу нових инетерконектора између Србије и Мађарске, можда у оквиру Турског тока, такође Србије и Хрватске, с обзиром на то да се један посебан пројекат ради на Крку.

„Покушавали смо да пронађемо додатне инструменте и пројекте како да обезбедимо енергетску безбедност и стабилност и како да допринесемо не само ЕУ и региону, већ пре свега нашим грађанима", рекла је министар.

У том смислу, Србија је препозната као поуздан, стабилан партнер, као неко ко учествује у проблемима са којима се ЕУ суочава, не само кад је у питању мигрантска криза већ и енергетска безбедност и као неко ко доприноси, поштујући пре свега сопствене интересе, закључила је министар.

 

 

 

 (извор: Танјуг)