Информације Актуелности

Ј. Јоксимовић: Србија препозната као озбиљан кандидат за ЕУ

14. септембар 2017. | Београд

Декларацијом с препорукама Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Србије, која је данас усвојена, позитивно је оцењен напредак Србије на том путу, каже за Танјуг министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Она наводи неколико позитивних препорука европских парламентараца и истиче да су уважени поједини амандмани наших посланика.

"Посебно су поздрављене економске реформе и стабилизација јавних финансија, буџетске пројекције и пројекције раста. Један важан сегмент позитивних оцена је везан за улогу Србије у регионалним односима и сарадњи", каже Јоксимовић и објашњава да су у цео процес приступања Србије укључене бројне европске институције, па тако и наши и посланици Европског парламента.

Парламентарни одбор је заседао шести пут, каже Јоксимовић, додајући да је врло важно да се у Европском парламенту разговара о Србији, о нашем напретку на путу ка Европској унији.

У ЕП учествују различите политичке партије из различитих земаља и оне осликавају расположење у тим земљама чланицама, каже Јоксимовић, те наводи да је у ЕУ несумњиво примећено да је Србија показала конструктивну улогу у региону учешћем у разним регионалним иницијативама те како каже, реториком која је деловала у конструктивном правцу.

"Поздрављени су домети Берлинског процеса, иницијативе која је везана за земље Западног Балкана - посебно кроз сарадњу и повезаност кроз инфраструктурне и друге пројекте", наводи Јоксимовић.

Европски посланици ценили су и напредак у унутрашњим реформама, попут оне у правосуђу, јер је реч о важном поглављу 23 и акционим плановима који се у вези с њим спроводе.

"Позвани смо да даље споводимо реформске процесе, да јачамо владавину права, медијске слободе. Једна врло добра формулација је овог пута употребљена, 'унапређење културе новинарства', што мислим да је термин који можда на бољи начин осликава заправо проблеме, на које често указују из различитих институција у Европској унији", каже Јоксимовић и додаје да унапређење културе новинарства свакако не може да шкоди.

Истиче да је подржан и сет медијских закона који су усвојени у Србији, те да се позива на доследну примену тих закона, што је, како примећује, сасвим разумљиво.

Јоксимовић напомиње и да је врло важан амандман наше делегације унет у Декларацију са препорукама.

Уз позив за наставак дијалога Београда и Приштине, унета је одредба да је неопходно што раније успоставити Заједницу српских општина.

За српску страну, како објашњава, дијалог без тако важног дела као што је успостављање Заједнице српских општина не би имао свој пун смисао.

"Добро је што су то европски посланици препознали", сматра Јоксимовић.

Министар Јоксимовић истиче да су изузетно повољно оцењени укупни капацитети администрације Србије за вођење преговора као и снажна политичка воља која постоји да се преговори о приступању ЕУ спроводе.

"Врло је важно похвалити људе у администрацији који раде један важан и добар посао за земљу. Добро је што је то примећено, да су наши административни капацитети уз политичку вољу која даје сигнал људима да раде на добар начин свој посао везан за преговоре, препозната овај пут, и то је наглашено", рекла је Јоксимовић, приметивши да је имиџ Србије битно поправљен у земљама ЕУ и шире.

"Србија је, када видите овакве препоруке, препозната као озбиљан кандидат за чланство у ЕУ", закључила је Јоксимовић.

(извор: Танјуг)